Kolor ma znaczenie. Zobacz, który jest najzdrowszy dla ciebie
1 Żółta papryka, cytryna, marchewka, dynia, pomarańcza, papaja. Obfitują w beta karoten, który dobrze wpływa na na urodę - skórę bez problemów, bujne włosy, mocne paznokcie i jędrne ciało. Żółte i pomarańczowe warzywa i owoce przede wszystkim chronią przed rakiem, wzmacniają oczy i sprzyjają mocnej odporności
Shutterstock
2 Szpinak, brukselka, sałata, brokuły, kiwi. Oczyszczają organizm z toksyn i wspomagają odchudzanie, bo regulują pracę jelit. Poza tym łagodzą objawy astmy i zwalczają wolne rodniki
Shutterstock
3 Pomidory, buraki, czerwona papryka, wiśnie, owoc granatu. Wzmacniają serce i usprawniają pracę całego układu krążenia. Zawierają likopen - silny antyutleniacz, który obniża poziom cholesterolu i ma udowodnione działanie antynowotworowe
Shutterstock
4 Kapusta pekińska, kalafior, cykoria, czosnek, cebula. Wzmacniają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Zawierają allicyny o działaniu przeciwbakteryjnym i np. czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk
Shutterstock
5 Jagody, ciemne winogrona, bakłażan, śliwki. Pomagają dożyć późnej starości, bo zawierają silne antyoksydanty (m.in. antocyjany). Poza tym wspierają prawidłową pracę układu trawienia i pomagają leczyć schorzenia układu moczowego
Shutterstock
6 Aby być w pełni zdrowym i cieszyć się urodą, należy codziennie jeść produkty z każdej grupy kolorystycznej
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję