Potrawy kuchni śródziemnomorskiej skutecznie wzmacniają kości u osób po 55. roku życia. Dobroczynne działanie ma szczególnie oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia - wynika z badania naukowców.

W trakcie trwających kilka lat badań na grupie 127 osób w wieku od 55 do 80 lat odnotowano wyraźną poprawę stanu kości pacjentów konsumujących dania typowe dla krajów basenu Morza Śródziemnego. Dobre wyniki zaobserwowano nawet u osób, które nigdy wcześniej nie miały w zwyczaju spożywać potraw kuchni śródziemnomorskiej.

Przeprowadzone przez nas studium dowiodło, że systematyczne spożywanie posiłków na bazie oliwy z oliwek znacznie poprawia jakość kości oraz pozwala uniknąć licznych schorzeń nasilających się w podeszłym wieku. Efekty diety śródziemnomorskiej są widoczne już po 2 latach jej stosowania - poinformował Jose Fernandez-Real ze szpitala im. Josepa Trueta w hiszpańskiej Gironie, w którym przeprowadzono badanie.

Najlepsze rezultaty zaobserwowano u osób spożywających dziennie 50 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Osoby te rzadko konsumowały też czerwone mięso, masło, śmietanę oraz ciastka.

Po przekroczeniu 50. roku życia częstą dolegliwością jest osteoporoza. Nasze badanie wykazało, że regularna konsumpcja dań kuchni śródziemnomorskiej skutecznie chroni przed pojawieniem się tej choroby oraz poprawia stan układu kostnego - dodał Fernandez-Real.

Kuchnia śródziemnomorska bazuje na dużej ilości owoców, warzyw oraz ryb. Podstawowym dodatkiem do większości dań jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>