Jedzenie pomidorów kilka razy w tygodniu pomaga zwalczyć depresję. Naukowcy zauważyli, że zagrożenie depresją wśród osób, które spożywały pomidory dwa do sześciu razy w tygodniu było o 46 proc. niższe, niż u tych, którzy sięgali po warzywo raz w tygodniu.

Reklama

Pomidory są jednym z nielicznych warzyw, które działają jak antydepresant. Naukowcy przyznają, że sięganie po warzywa takie jak kapusta, dynia, marchew, cebula nie wpływa na poprawę nastroju.

Swoje zdrowotne właściwości pomidory zawdzięczają przede wszystkim dużej zawartości antyoksydantów i likopenu, które obniżają ryzyko zachorowania na raka prostaty i ataku serca.

Naukowcy podkreślają, że nie są do końca pewni, czy właściwości antydepresyjne pomidorów mają związek właśnie z dużą zawartością likopenu.

- Badania sugerują, że dieta bogata w pomidory ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, pomaga również obniżyć ryzyko depresji. Nie wykazaliśmy takiego związku w przypadku diety bogatej w inne warzywa - podsumowuje badania dr Kaijun Niu z China Tianjin Medical University.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>