Raczej nie musimy namawiać cię do jedzenia pomidorów. Obecnie możemy się nimi zajadać nawet w środku zimy i stanowią one ważny element codziennej diety. I dobrze. Jak podają naukowcy z Tufts University w Boston, spożywanie pomidorów skutecznie chroni przed chorobami serca i zawałem.

Naukowcy sprawdzili, jak silne jest działanie pomidorów. Okazuje się, że osoby, które przez 11 lat miały w swojej diecie pomidory, są aż o 26 proc. mniej zagrożone schorzeniami serca. Niestety, taka dieta nie miała wpływu na zmniejszenie ryzyka udaru - czytamy w "Daily Mail", omawiającym publikację w "British Journal of Nutrition".

Aby dojść do tych wniosków, naukowcy przeanalizowali dane setek osób biorących udział w wieloletnim projekcie Framingham Offspring Study. Wolontariusze prowadzili dzienniczki żywienia, w których przede wszystkim uwzględniali spożycie pomidorów. Poza tym byli poddawani badaniom, by sprawdzić kondycję serca.

Według uczonych siła pomidorów tkwi głównie w ich czerwonym barwniku - likopenie. Jest on skutecznym przeciwutleniaczem.

Inne, przeprowadzone ostatnio badanie wykazało, że pomidory pomagają wyleczyć z depresji oraz chronią mężczyzn przed rakiem prostaty.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>