Świąteczne rewelacje w kuchni. Pomysły na prezenty
1 Warzywa nie muszą być zanurzone w wodzie, by się ugotować. To im nawet szkodzi, bo tracą wiele cennych składników odżywczych. Warto przygotowywać je w PAROWARZE. W jednym urządzeniu można ugotować cały obiad, np.: zupę, ziemniaki i rybę. Parowar składa się z kilku plastikowych lub szklanych pojemników, ustawianych jeden na drugim albo jeden obok drugiego - w każdym można przygotowywać oddzielną potrawę
Shutterstock
2 Parę wodną w gotowaniu wykorzystuje również SZYBKOWAR. Ten gruby i ciężki garnek z pokrywą bardzo szczelnie dociskaną specjalnym mechanizmem zapewnia szybkie i zdrowe przyrządzanie posiłków. Bez użycia tłuszczu, z niewielką ilością wody i w zaledwie kilka, kilcie minut (np. marchewki są miękkie po 8 minutach)
Shutterstock / Picasa
3 Do przygotowywania zdrowych posiłków potrzeba jest czysta woda. Zapewni ją odpowiedni FILTR DO WODY: dzbankowy, montowany na kranie lub stacjonarny
Shutterstock
4 100-procentowy sok z owoców zapewni ci SOKOWIRÓWKA lub WYCISKARKA do owoców albo urządzenie łączące obie funkcje. Warto wiedzieć, że sokowirówka pomaga w uzyskaniu dużej ilości soku w krótkim czasie, ale napowietrza sok, więc niektóre zawarte w nim składniki odżywcze mogą się utleni. Natomiast wyciskarka daje bardziej wartościowy sok
Shutterstock
5 Dużą popularnością cieszy się ostatnio GARNEK RZYMSKI. To naczynie ze specjalnej wypalonej naturalnej gliny. Przed użyciem trzeba je zamoczyć w wodzie, by jego ścianki wchłonęły płyn, który podczas pieczenia będzie parował. Można w nim ugotować zupę, upiec rybę, a nawet chleb - bez obaw, że się przypalą
Shutterstock
6 Miłośnicy zup-kremów i koktajli ucieszą się, gdy w prezencie otrzymają BLENDER. Może być ręczny (wkłada się go np. do garnka) lub kielichowy (wkłada się do niego produkty, które chcesz rozdrobnić)
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję