Opracowanie preparatów to wynik realizowanego na wrocławskiej uczelni projektu badawczego "Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" (OVOCURA).
Jak poinformowała PAP w środę rzeczniczka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu Małgorzata Wanke-Jakubowska, pierwszym elementem projektu było opracowanie nowej generacji jaj. Były one produkowane w oparciu o opracowany przez naukowców program żywieniowo - środowiskowy dla niosek. Kury i przepiórki były karmione specjalnymi preparatami huminowo - mineralnymi oraz substancjami pochodzącymi z alg.
- Wyprodukowane w ten sposób jaja nowej generacji stanowiły materiał do wytwarzania najwyższej jakości biosuplementów diety i preparatów biomedycznych - dodała Wanke-Jakubowska.
W ramach realizacji projektu badawczego naukowcom udało się opracować kilka preparatów biomedycznych, które mają dla ludzkiego organizmu znaczenie odżywcze. - Wypływają na proces regeneracji organizmu, a także służą rewitalizacji i mają działanie prewencyjne - wyjaśniła rzeczniczka.
Opracowane preparaty mogą mieć zastosowanie w terapii schorzeń centralnego układu nerwowego, w tym choroby Alzheimera, a także depresji, miażdżycy i osteoporozy. - Oddzielną grupę preparatów biomedycznych stanowią substancje przeznaczone do dalszych badań klinicznych i zastosowań w produkcji leków przeciw chorobom nowotworowym, paradontozie oraz chorobom dermatologicznym. W tym aspekcie dużym osiągnięciem projektu były badania nad cystatyną i nowo odkrytym kompleksem białkowym - Yolkiną - dodała rzeczniczka.
Projekt badawczy OVOCURA rozpoczął się w 2009 r. i ma się ostatecznie zakończyć na początku przyszłego roku. Koszt realizacji projektu to 25 mln zł, przedsięwzięcie było współfinansowane ze środków unijnych.
W projekcie pracowały 233 osoby, w tym 67 pracowników naukowych, 38 doktorantów, 42 studentów oraz 32 pracowników technicznych.