W badaniu wzięło udział 70 kobiet w wieku 55 lat i więcej. Wszystkie wolontariuszki miały nadwagę oraz wśród bliskich krewnych chorą na raka piersi. Panie piły codzienne szklankę soku pomidorowego albo - jeśli nie przepadały za tym napojem - zupę pomidorową bądź dania z sosem pomidorowym lub keczupem. Okazało się, że taka dieta wpływa na podniesienie poziomu hormonu adiponektyny o 9 proc. I w efekcie chroni przed rakiem piersi. Adiponektyna reguluje bowiem poziom tłuszczu w organizmie, pomaga uporać się z otyłością oraz zmniejsza ryzyko nowotworu piersi.

Reklama

Siłą pomidorów jest duża zawartość likopenu, który podnosi poziom adiponektyny. Ten naturalny czerwony barwnik ma udowodnione działanie w profilaktyce raka prostaty. Wcześniejsze eksperymenty pokazywały również, że zatrzymuje wzrost komórek rakowych. Oprócz pomidorów, w likopen obfitują morele, papaja, arbuz i różowy grejpfrut.

Wyniki badań prowadzonych przez naukowców z Rutgers University w New Jersey zostały opublikowane na łamach "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu