Sezon arbuzowy jeszcze przed nami, ale już teraz warto poznać najnowsze ustalenia naukowców. Otóż uczeni z Florida State University zaobserwowali, że arbuzy obniżają ciśnienie krwi u osób z nadwagą i dzięki temu chronię je przez zawałem serca. W trwającym 12 tygodni badaniu (którego wyniki zostały opublikowane na łamach „American Journal of Hypertension”) wzięło udział 13 otyłych mężczyzn i kobiet.
Według autorów badania siłą arbuza jest zawartość aminokwasu L-citrulline (cytrulina). W organizmie przekształca się on w L-argininę, która powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych.
Ale nie tylko arbuzy wspierają dobrą kondycję układu krążenia. - Do warzyw i owoców obniżających nadciśnienie należą m.in. żurawina, aronia, jarzębina, czosnek, rokitnik, brokuły, pomidory, szpinak i seler - mówi Ewa Kozłowska, specjalista w zakresie dietetyki (pacjentów przyjmuje w Poradni Dietetycznej na Bemowie przy ulicy Sucharskiego w Warszawie), ekspert w portalu abcZdrowie.pl. - Nie zapominajmy również o orzechach włoskich, płatkach owsianych i nasionach lnu. Większość z wymienionych produktów zawiera dużo potasu i błonnika, co bezpośrednio przekłada się na działanie hipotensyjne - dodaje Ewa Kozłowska.
Pacjenci z nadciśnieniem powinni więc przykładać dużą wagę do diety. - Liczy się ograniczenie spożycia alkoholu, soli, cholesterolu i tłuszczów nasyconych przy zapewnieniu odpowiedniej podaży potasu, wapnia, magnezu oraz błonnika (np. dieta DASH) - tłumaczy Ewa Kozłowska. - Gdy dodamy do tego zmianę stylu życia, tak by zredukować masę ciała, podnieść aktywność fizyczną i rzucić palenie, można zmniejszyć o 50 proc. liczbę osób wymagających leczenia hipotensyjnego, jak również zmniejszyć dawki leków - dodaje ekspert portalu abcZdrowie.pl.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>