Zmniejsz spożycie cukru o 30 proc. To proste
1 Zrezygnuj z gotowych muesli lub słodkich płatków śniadaniowych. Postaw na płatki owsiane z dodatkiem owoców, np. jagód. Dzięki temu zmniejszysz spożycie cukru nawet o 30 proc.
Shutterstock
2 Zamień słodzoną wodę i napoje na zwykła wodę. To niby nic, ale zaoszczędzisz nawet 10 g cukru (ponad trzy kostki cukru) zaledwie w jednym napoju
Shutterstock
3 Przygotowując mlecznego shake’a, zamiast cukru użyj owoców
Shutterstock
4 Do tostów zamiast dżemu lub miodu użyj masła orzechowego. Zaoszczędzisz nawet 2,5 łyżeczki cukru tylko w jednej porcji
Shutterstock
5 Zrezygnuj z gotowych zup i sosów, dań na wynos. Unikaj keczupu, bo już jedna jego łyżka dostarcza ok. 3 g cukru
Shutterstock
6 Jedz regularnie małe porcje posiłków, by utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Gwałtowne zmiany stężenia glukozy powodują bowiem zwiększone zapotrzebowanie na cukier
Shutterstock
7 Eksperymentuj, przygotowując swoje ulubione ciasta. Można obniżyć zawartość cukru nawet o jedną trzecią, jeśli dodasz np. wanilię, ekstrakt z pomarańczy czy cynamon
Shutterstock