Nietolerancja dotyczy cukru mlekowego – laktozy. Jest ona związana z zaburzeniem jej trawienia, czyli rozkładu na dwa cukry proste – glukozę i galaktozę. Problemy z trawieniem laktozy są wynikiem niedoboru enzymu – laktazy. Do najczęstszych objawów nietolerancji cukru mlekowego należą: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, nudności, uczucie pełności.
Alergia to z kolei nieprawidłowa odpowiedź układu immunologicznego na białka zawarte w mleku. Może dotyczyć przewodu pokarmowego, ale czasem przyjmuje postać skórną: atopowe zapalenie skóry, pokrzywka, swędzenie. Niekiedy symptomem jest uporczywy kaszel, kichanie, katar czy nawracające stany zapalne gardła.
Alergia na mleko może również prowadzić, choć ma to miejsce rzadziej, do zaburzeń funkcjonowania układu moczowego, przekrwienia spojówek, przewlekłych bólów mięśni i stawów, zaburzeń snu czy migreny.
Warto wiedzieć, że substytutem mleka krowiego jest napój sojowy, ryżowy, mleczko kokosowe. Można je z powodzeniem wykorzystywać do przygotowywania musli, płatków, ciast i dań mącznych.