Oto najzdrowsza przekąska. Poznaj jej mocne strony
1 Orzechy są bogate w dobre tłuszcze i antyoksydanty, a ich włączenie do codziennej diety może przyczynić się do zmniejszenia masy ciała i to o prawie półtorej kilo w niedługim czasie
Shutterstock
2 Ale utrata wagi to nie jest jedyna korzyści z jedzenia migdałów, orzechów włoskich, orzechów nerkowca, owoców leszczyny, czy pistacji. Orzechy podnoszą poziom serotoniny w organizmie, która zarówno zmniejsza apetyt, jak i znacząco poprawia nastrój
Shutterstock
3 Serotonina w połączeniu z zawartym w niektórych orzechach kwasem alfa-linolenowym, chroni serce w okresie silnego stresu
Shutterstock
4 Stres łagodzą także migdały, które są bogatym w witaminę E, B i magnez antyoksydantem wzmacniającym układ odpornościowy
Shutterstock
5 Migdały, orzechy laskowe, orzechy ziemne, orzechy brazylijskie, orzechy włoskie według badań przeprowadzonych na Harvardzie mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dlaczego? Przyczyniają się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu, zawierają zdrowe dla serca tłuszcze oraz błonnik, który zmniejsza dolegliwości sercowe. Orzechy są również bogate w argininę - aminokwas, który przekształca się w tlenek azotu w organizmie, przez co zwiększa światło naczyń krwionośnych poprzez rozluźnienie ich mięśni gładkich
Shutterstock
6 Dieta bogata w pistacje może zapewnić zaś ochronę przed rakiem płuc - wykazały wstępne badania przedstawione przez American Association for Cancer Research Frontiers. Zdaniem naukowców kluczem do ochrony przed rakiem jest zawarty w orzechach gamma-tokoferol, rodzaj witaminy E
Shutterstock
7 Orzechy nie bez przyczyny są też nazywane pożywieniem dla mózgu. Warto podkreślić przede wszystkim dobroczynny wpływ orzechów włoskich na sprawność umysłową, koncentrację i pamięć. Regularne ich spożywanie spowalnia procesy starzenia komórek nerwowych. Występowaniu zaburzeń poznawczych zapobiega głównie zawarty w orzechach kwas foliowy
Shutterstock