Naukowcy od dawna zastanawiają się, jakiego rodzaju produkty spożywcze najlepiej wzmacniają organizm w trakcie walki z ciężką chorobą. Uczeni z Chicago University opublikowali w „Nature” artykuł, w którym podzielili się wynikami badań dotyczącymi żywienia pacjentów w trakcie terapii antynowotworowej. Okazało się, że kluczowy jest kwas trans wakcenowy występujący w mięsie i produktach mlecznych. Włączone do diety produkty bogate w ten składnik najlepiej w ocenie lekarzy wzmacniały organizm pacjentów.
Zdaniem badaczy kwas trans wakcenowy – obecny w produktach mlecznych, w tłuszczach pochodzenia mlecznego, ale także w zwierzęcych, na przykład w mięsie jagnięcym lub wołowym – znacząco poprawiał zdolności organizmu do niszczenia komórek nowotworowych. Stąd, jak zwraca uwagę serwis Knowridge przybliżający ustalenia naukowców, wołowina, jagnięcina i nabiał to zdrowe i szczególnie pożądane składniki diety osób cierpiących na raka. Uczeni zaobserwowali wpływ kwasu trans wakcenowego na wzmocnienie aktywności limfocytów T CD8+, zajmujących się zwalczaniem komórek nowotworowych.
Limfocyty T to białe krwinki, które wraz z limfocytami B są jednymi z najważniejszych komórek układu odpornościowego. Odpowiadają za zabezpieczanie organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi. Mówi się, że stanowią pierwszą i najważniejszą linię obrony przez nowotworami.
Znaczenie kwasu trans wakcynowego w terapii antynowotworowe wyszło na jaw w trakcie badań komórek pobranych od pacjentów poddawanych terapii immunologicznej w walce z chłoniakiem, z wykorzystaniem modyfikowanych genetycznie limfocytów CAR-T. Okazało się, że terapia przynosiła lepsze efekty u pacjentów z wyższym poziomem tego kwasu w organizmie.
Dodatkowo zaobserwowano, że kwas trans wakcynowy poprawiał skuteczność leków immunoterapeutycznych w zwalczaniu komórek rakowych.
Jak zwracają uwagę autorzy badania na łamach „Nature”, kwas trans wakcenowy stanowi nową i obiecującą metodę zwiększania skuteczności terapii przeciwnowotworowych wykorzystujących limfocyty T. Badanie to nie tylko rzuca nowe światło na związek diety ze zdrowiem, ale także wskazuje nowy kierunek w innowacyjnej strategii zwalczania nowotworów.