Witamina C, znana również jako kwas askorbinowy, to organiczny związek chemiczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Witamina C rozpuszcza się w wodzie, co znaczy, że nie jest gromadzona w organizmie i musi być dostarczana regularnie poprzez dietę.
Witamina C w proszku, kroplach, płynie i tabletkach
Niezależnie od formy kwas askorbinowy jest niezwykle ważny dla organizmu. Witamina C pełni wiele istotnych funkcji w organizmie takich jak:
- Ochrona antyoksydacyjna. Witamina C to silny antyoksydant. Pomaga zwalczać wolne rodniki i ochronić komórki organizmu przed uszkodzeniem, a co za tym idzie - przeciwdziała starzeniu się komórek i zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób – m.in. chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów.
- Wspomaganie układu immunologicznego. Witamina C odgrywa ważną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Pomaga m.in. zwiększyć produkcję białych krwinek, które zwalczają infekcje.
- Produkcja kolagenu. Witamina C jest niezbędna do produkcji kolagenu - białka, które stanowi istotny składnik skóry, tkanek łącznych, kości, chrząstki i naczyń krwionośnych.
- Wchłanianie żelaza. Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia chroniąc tym samym przed rozwojem anemii.
- Ochrona przed szkodliwym działaniem promieniowania UV.
Objawy niedoboru witaminy C
Objawy niedoboru witaminy C to m.in. ogólne osłabienie, brak apetytu, bóle mięśni i stawów, infekcje i zapalenie błony śluzowej, trudności w gojeniu ran, a także skłonność do występowania siniaków oraz krwawiące dziąsła. Przewlekły niedobór witaminy C może również sprzyjać rozwojowi zmian nowotworowych i miażdżycy oraz wzrostowi ciśnienia tętniczego.
Witamina C – w jakich produktach się znajduje?
Witamina C występuje w wielu produktach spożywczych. Spore ilości witaminy C zawiera czerwona papryka, kiwi oraz jagody takie jak truskawki, maliny i borówki. Witaminę C posiadają również owoce cytrusowe takie jak cytryny i pomarańcze. Witamina C zawarta jest również w brokułach, szpinaku i kapuście.
Regularne przyjmowanie witaminy C jest niezwykle istotne dla zachowania zdrowia. Gdy trudno jest dostarczyć wystarczającą ilość witaminy C z diety, można rozważyć jej suplementację podczas konsultacji z lekarzem.