Kawa to naturalny zastrzyk energii, dzięki zawartej w niej kofeinie. To także istna tarcza antyoksydacyjna, ponieważ zawiera cenne przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać wolne rodniki. Kawa to także sprzymierzeniec w walce z chorobami, ponieważ - jak wskazują badania - może obniżać ryzyko wystąpienia chorób neurodegeneracyjnych, takich jak Alzheimer i Parkinson. Kawa zawiera też cenne minerały, m.in. magnez, wapń, fosfor i potas, a także sód, żelazo i cynk.

Reklama

Obserwuj kanał Dziennik.pl na WhatsAppie

Odpowiednio dawkowana może również poprawiać pracę serca i wspierać zdrowie wątroby. Wreszcie, kawa poprawia metabolizm. Kofeina wspomaga spalanie tłuszczu i mobilizuje organizm do większej aktywności fizycznej. Picie kawy też dla wielu osób ważny rytuał - chwila relaksu i moment przyjemności w trakcie dnia.

Reklama

Kawa może jednak stracić swoje cenne właściwości zdrowotne gdy dodamy do niej niewłaściwe składniki. Choć sama w sobie może być prawdziwą bombą zdrowotną, to nieodpowiednie dodatki mogą zamienić filiżankę kawy w bombę kaloryczną lub wręcz w coś szkodliwego. Jaka kawa jest najgorsza dla zdrowia? Jaka kawa jest niezdrowa i jakiej warto unikać?

Ta kawa jest najgorsza

Wiele osób dodaje do kawy m.in. mleko krowie, cukier, śmietankę czy sztuczne syropy smakowe. Tymczasem składniki te mogą przyczyniać się do pogorszenia naszego metabolizmu czy nawet… samopoczucia podnosząc poziom cukru we krwi i niedługo potem powodując senność. Oto najgorsze dodatki do kawy:

  • Cukier - każda łyżeczka to niepotrzebne kalorie, które prowadzą do nagłych skoków poziomu cukru we krwi. Z czasem nawyk słodzenia kawy może doprowadzić do rozwoju insulinooporności, cukrzycy typu 2 lub otyłości. Zamiast tego lepiej użyć naturalnego słodzika, np. stewii czy erytrytolu.
  • Sztuczne syropy smakowe – karmel, gruszka, wanilia - choć brzmią kusząco, zazwyczaj oznaczają mieszankę cukru, sztucznych aromatów i konserwantów. Dodając je do kawy możesz zwiększyć jej kaloryczność nawet kilkukrotnie. A przy okazji zmienić zdrowy napój w kaloryczny deser.
  • Bita śmietana – ta dekoracja wygląda bajecznie, ale jednocześnie jest prawdziwą bombą kaloryczną. Zwłaszcza bita śmietana w sprayu zawiera mnóstwo tłuszczów nasyconych, cukru i nierzadko sztucznych stabilizatorów.
  • Sztuczna śmietanka do kawy – w płynie lub proszku. Ma udawać mleko, ale w rzeczywistości zawiera tłuszcze trans, syrop glukozowo-fruktozowy i emulgatory. W dłuższej perspektywie dodatek ten może prowadzić do chorób serca, zaburzeń metabolicznych i stanów zapalnych w organizmie. Jeśli chcesz złagodzić smak kawy, wybierz np. mleko owsiane lub migdałowe.
  • Kakao instant - dodanie naturalnego kakao do kawy to świetny pomysł, ale nie kakao w wersji instant, które ma dużo cukru i dodatków.