Naukowcy z Umee University w Szwecji przeprowadzili ciekawy eksperyment. Rozpoczął się on w 1981 roku, kiedy wolontariusze mieli po kilkanaście lat. Wtedy to uczeni zarejestrowali, jakie nawyki żywieniowe mają nastolatkowie. Następnie, po 27 latach, zaprosili tych samych wolontariuszy na badania. Okazało się, że osoby, które w młodym wieku miały zdrowe nawyki żywieniowe i jadły pożywne śniadania, były aż o 68 proc. mniej zagrożone zespołem metabolicznym (obejmuje m.in. cukrzycę, nadciśnienie, otyłość) w późniejszych latach życia.
Inne badanie, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Tel Awiwie, wykazało, że spożywanie większej ilości kalorii w godzinach rannych niż w ciągu dnia, pomaga zmniejszyć ryzyko cukrzycy i otyłości. Co ciekawe, solidne śniadanie pomaga także schudnąć.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>