Matcha - japońska, sproszkowana herbata, używana jest w tradycyjnej ceremonii picia herbaty. Jednak poza walorem smakowym, kulturowym, staje się ona coraz bardziej popularnym elementem zdrowej diety.

Sproszkowana zielona herbata króluje w japońskiej kuchni. Wykorzystywana jest nie tylko podczas ceremonii parzenia herbaty, ale również, jako dodatek do potraw i deserów japońskich. Dziś jej popularność sięga znacznie dalej niż kraj kwitnącej wiśni, przez co matcha staje się coraz bardziej popularnym dodatkiem w codziennej diecie ludzi na całym świecie.

Reklama

Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. senchy. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek. Przed roztarciem na proszek liście są przechowywane w specjalnych naczyniach o nazwie chatsubo.

- Matcha jest 137 razy bogatsza w antyoksydanty niż zwykła zielona herbata. Jednak to, co czyni ją wyjątkową to wysoka zawartość L-teaniny i aminokwasów. L-teanina stała się tematem wielu badań naukowych, które wskazały, że ma ona działanie uspokajające, zmniejszające stres i niepokój, stabilizujące nastrój - wyjaśnia ekspert ds. żywienia Ian Marber. Dodaje również, że dieta wzbogacona o L-teaninę działa relaksująco, a przy tym pozwala na zachowanie czujności umysłu.

Podobnie jak w tradycyjnej kuchni japońskiej, matcha znalazła również zastosowanie we współczesnej sztuce kulinarnej. Dlatego też stanowi świetny dodatek do zup, sosów sałatkowych. Może również wzbogacić smak porannego jogurtu z owocami.

PAP Life

- Matcha może być stosowana nie tylko jako napój, ale również jako dodatek do potraw. Zielonym proszkiem można z powodzeniem wzbogacić smak sałatki czy zupy. Zwykle dodaję połowę łyżeczki do jogurtu greckiego zmieszanego z borówkami. Do doskonały sposób na zdrowe i energetyczne śniadanie - sugeruje Marber.

Dzięki rosnącej popularności matcha jest produktem coraz szerzej dostępnym na całym świecie. Można ja nabyć w herbaciarniach sklepach ze zdrową i orientalną żywnością. Jednak mimo swojej dostępności wciąż pozostaje produktem dla koneserów - ceny sproszkowanej zielonej herbaty wahają się od 20 do 100 zł.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu