Warszawa
Reklama

Smak potrawy zależy od... sztućców i naczyń. Nowe odkrycie

26 czerwca 2013, 21:05
"Jedzenie to taniec wszystkich zmysłów. Liczy się nie tylko smak, ale i to jak rozchodzi się on w ustach po pierwszym i kolejnych kęsach, zapach oraz konsystencja. Jedzenie to także uczta dla naszego wzroku, a wygląd posiłków bardzo często, jako pierwszy determinuje rozpoznany smak. Nawet zanim zasmakujemy potrawę mózg wystawia jej opinię" - twierdzi współautorka badań, Vanessa Harrar
"Jedzenie to taniec wszystkich zmysłów. Liczy się nie tylko smak, ale i to jak rozchodzi się on w ustach po pierwszym i kolejnych kęsach, zapach oraz konsystencja. Jedzenie to także uczta dla naszego wzroku, a wygląd posiłków bardzo często, jako pierwszy determinuje rozpoznany smak. Nawet zanim zasmakujemy potrawę mózg wystawia jej opinię" - twierdzi współautorka badań, Vanessa Harrar / Shutterstock
Nie ma to jak posiłek zjedzony na odświętnej zastawie i do tego srebrnymi sztućcami. Powód? Wielkość, kształt i kolor sztućców ma wpływ na odbieranie smaku potraw - wynika z najnowszych badań.

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:

Powiązane

Reklama
Reklama
Reklama
Zobacz
Reklama