Smak potrawy zależy od... sztućców i naczyń. Nowe odkrycie
1 "Zmiana sztućców i naczyń może zmienić odbiór potrawy i wpływać na odczuwanie przyjemności z jedzenia. Przy przygotowywaniu stołu do posiłku należy, więc pamiętać, że kolor serwowanego posiłku powinien zgrywać się z tłem. W zależności od koloru sztućców i naczyń może zmieniać się odbiór smaku" - dodaje Vanessa Harrar
Shutterstock
2 Nie bez znaczenia jest też to, na czym podany jest posiłek i w jakim szkle serwowany jest napój. Szkło w zimnych kolorach sprawia wrażenie, że napój jest bardziej orzeźwiający, z kolei waga i kolor talerzy może sprawić, że jedzenie wydawać się będzie bardziej słodkie lub bardziej słone
Shutterstock
3 Potrawa serwowana na zbyt dużym talerzu, dobranym nieproporcjonalnie do porcji, może wydawać się mniej syta niż jest w rzeczywistości
Media
4 Sałatka podana w zbyt małym naczyniu wypełnionym po brzegi może sprawiać wrażenie mniej apetycznej
Shutterstock
5 Najbardziej niebezpiecznym kolorem naczyń jest natomiast czarny. Potrawy z białymi sosami podane na białym talerzu również mogą być odebrane, jako mniej smaczne
Shutterstock
6 Potrawy wydają się być bardziej słone, gdy do jedzenia używany jest nóż
Shutterstock
7 Gdy spożywamy posiłek lekką łyżką z tworzywa sztucznego wydaje się on być droższy, a struktura jedzenia gęstsza
Shutterstock
8 Również kolor sztućców ma wpływ na percepcję smaku - twierdzą naukowcy z Oxfordu. Biały jogurt spożywany łyżką w tym samym kolorze jest oceniony, jako słodszy, smaczniejszy i droższy niż jogurt w kolorze różowym
Shutterstock
9 Efekty są odwrotne, gdy do jedzenia jogurtu używana jest łyżka w kolorze czarnym. Sugeruje to, że kontrastujące kolory sztućców i jedzenia wpływają istotnie na percepcję smaku i to niekoniecznie na korzyść. Stąd też serowe przekąski często serwowane są w parze z wykałaczkami, które maja zbliżony kolor. Ser podany do degustacji na nożu smakuje bardziej słono
Shutterstock