Reklama
Reklama
Warszawa
Reklama

Smak potrawy zależy od... sztućców i naczyń. Nowe odkrycie

26 czerwca 2013, 21:05
"Jedzenie to taniec wszystkich zmysłów. Liczy się nie tylko smak, ale i to jak rozchodzi się on w ustach po pierwszym i kolejnych kęsach, zapach oraz konsystencja. Jedzenie to także uczta dla naszego wzroku, a wygląd posiłków bardzo często, jako pierwszy determinuje rozpoznany smak. Nawet zanim zasmakujemy potrawę mózg wystawia jej opinię" - twierdzi współautorka badań, Vanessa Harrar
"Jedzenie to taniec wszystkich zmysłów. Liczy się nie tylko smak, ale i to jak rozchodzi się on w ustach po pierwszym i kolejnych kęsach, zapach oraz konsystencja. Jedzenie to także uczta dla naszego wzroku, a wygląd posiłków bardzo często, jako pierwszy determinuje rozpoznany smak. Nawet zanim zasmakujemy potrawę mózg wystawia jej opinię" - twierdzi współautorka badań, Vanessa Harrar / Shutterstock
Nie ma to jak posiłek zjedzony na odświętnej zastawie i do tego srebrnymi sztućcami. Powód? Wielkość, kształt i kolor sztućców ma wpływ na odbieranie smaku potraw - wynika z najnowszych badań.

Powiązane

Reklama
Reklama

Oceń jakość naszego artykułu

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia jest dla nas bardzo ważna

Powiedz nam, jak możemy poprawić artykuł.
Zaznacz określenie, które dotyczy przeczytanej treści:
Reklama
Zobacz
Reklama