Anna Jardanowska, dietetyk z Centrum Fitness Fabryka Formy tłumaczy, jakie powinno być śniadanie: - Wielokrotnie powtarza się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. I jest to prawda, ponieważ dodaje nam ono energii na cały dzień, a także usprawnia pracę przewodu pokarmowego i sprawia, że w ciągu dnia nie odczuwamy tak silnego głodu. Dlatego też śniadanie powinniśmy jeść codziennie i zadbać o to, by było zdrowe oraz wartościowe odżywczo. Warto pamiętać, że powinno ono stanowić około 20-30 proc. spożywanych w ciągu dnia kalorii. Zjeść je powinniśmy w ciągu godziny od przebudzenia.
Jak przekonuje dietetyczka: - Śniadanie musi odpowiadać naszemu stylowi życia i zapotrzebowaniu na kalorie. W większości przypadków można postawić na sprawdzone i łatwe w przygotowaniu zestawy. To na przykład płatki owsiane z mlekiem lub jogurtem, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, orzechów i pestek (np. dyni lub słonecznika) albo kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem warzyw i drobiowej chudej wędliny lub chudego twarogu.