"Cukier" zero kalorii? Tak! Objadaj się nim do woli
1 Stewia jest aż o 300 razy słodsza niż cukier (pozyskiwane z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej), a zawiera zero kalorii, a więc nie tuczy
Shutterstock
2 Stewia od setek w Ameryce Południowej (gdzie rośnie także dziko) stosowana jest jako naturalny słodzik. Obecnie przemysł spożywczy przejmuje ją jako substytut cukru, który ma pomóc w walce z epidemią otyłości
Shutterstock
3 Stewia pomaga w leczeniu wysokiego ciśnienia, cukrzycy typu 2 oraz niektórych dolegliwości układu pokarmowego (np. zgagi) i moczowego
Shutterstock
4 W 2011 roku stewia została zatwierdzona przez European Food Safety Agency do powszechnego stosowania
Shutterstock
5 W latach 2008 - 2012 sprzedaż ekstraktu ze stewii wzrosła o 400 procent. Sięgają po niego duże koncerny produkujące np. słodkie napoje (tj. Sprite)
Shutterstock
6 Badania dowodzą, że stewia nie tylko nie powoduje podwyższenia poziomu glukozy, ale i obniża ten poziom (o ok. 18 procent), co ważne w leczeniu cukrzycy typu 2
Shutterstock