O tej porze roku każda kobieta odczuwa wewnętrzną potrzebę odmiany. Dla jednej jest to nowa fryzura, dla drugiej modny płaszczyk. Ale dla każdej z nas, bez wyjątku, najważniejsza jest smukła sylwetka. Na progu wiosny chcemy po prostu schudnąć. Czy warto w tym celu przejść na dietę bliską naturze – dietę wegetariańską?
Wegetarianizm jest wymagający bo to nie tylko sposób odżywiania, ale przede wszystkim styl życia: bardziej świadomy i uważny. Polega on nie tylko na rezygnacji z mięsa, ale także z picia alkoholu i palenia tytoniu. Często wiąże się też z ze zwiększona aktywnością fizyczną. Czy musimy jednak podchodzić do tematu aż tak restrykcyjnie? Może wystarczy od czasu do czasu jeden dzień bez mięsa? To dobrze wpłynie na kondycję układu pokarmowego i pozwoli nam poczuć się lżej. W konsekwencji urozmaicona dieta, o dużej zawartości owoców i warzyw, orzechów a także produktów zbożowych z pełnego przemiału, uzupełniona mlekiem, mlecznymi napojami i serami, rybami i niewielkimi ilościami jaj i mięsa pozwoli na utrzymanie dobrego stanu zdrowia i wpłynie na opóźnianie procesów starzenia się organizmu. Taka dieta łącznie z odpowiednim stylem życia może sprzyjać zdrowiu, młodości i urodzie. A czy nie oto nam chodzi? Aby nie doprowadzić do anemii i niedoborów witamin należy stosować ją rozsądnie. Jak zawsze należy wybrać Arystotelesowski złoty środek.
Czym zastąpić mięso?
Białko - produkty sojowe, soczewica, groch, kasza, makaron, razowe pieczywo oraz orzechy i nasiona.
Żelazo - zielone warzywa liściaste, fasola, soczewica, tofu i inne wyroby sojowego, chleb pełnoziarnisty.
Wapń - ziarna sezamu, mleko i produkty mleczne, zielone warzywa (szpinak, brokuły), rośliny strączkowe, brązowy ryż, migdały, pomidory.
Cynk - soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty, brązowy ryż, ziarna sezamu, orzechy, pieczarki.
Witamina B12 - produkty mleczne, jaja,pieczarki.
Witamina D - kiełki słonecznika, grzyby, produkty mleczne, zboża, margaryna roślinna.
Suplementy diety - to dodatek zawierający niezbędne dla zdrowia składniki (zwłaszcza witaminy lub inne substancje - których może brakować w codziennej diecie). Można wypróbować nowy preparat Elavia, który wspomaga odchudzanie. Zawarta w nim zielona herbata, guarana, ostrokrzew paragwajski i herbata Yunnan pomagają spalić tłuszcz, koper włoski, seler i jęczmień usuwają nadmiar wody, cykoria, grejpfrut i figa indyjska eliminują toksyny, a orzeszki kola wzmacniają organizm.
Komentarze(3)
Pokaż:
Fakt faktem, że urozmaicona dieta zawsze działa na plus, ale gdzie jest napisane, że nie spożywanie mięsa jest sposobem na "świetną figurę"? Po prostu trzeba mieć pieniądze na kupno dobrej jakościowo żywności. Soja w większości jest modyfikowana genetycznie, nie zbadano do końca jej "walorów" (czyt. potencjalnych wad), przez co faworyzowanie jej w diecie może mieć różne nieciekawe konsekwencje. Ale o tym bezimienny autor nie wspomina :)
- nie, dieta wegetariańska absolutnie nie może się przyczynić do anemii ani niedoborów (przy suplementacji B12, której często brakuje też mięsożercom)
- nie, B12 nie ma w pieczarkach
Jeśli chodzi o mleka, jajka, sery, warto rozważyć odrzucenie ich z tych samych względów, z których odrzucamy mięso.