Notorycznie senny? To nie musi być wina pogody, lecz braku...
1 Oprócz zmęczenia, symptomem niedoboru potasu w organizmie może być ogólne osłabienie organizmu. Możesz mieć zawroty głowy, nudności i problemy z koncentracją. Dodatkowo możesz zaobserwować obrzęki, będące wynikiem zatrzymywanie się wody w organizmie
Shutterstock
2 Niedobór potasu jest szczególnie groźny u osób z chorobami układu krążenia. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi i reguluje rytm serca. Warto wiedzieć, że dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi u dorosłych 4700 mg. Zobacz, które produkty mają najwięcej potasu
Shutterstock
3 Morele. W 100 g moreli jest aż 1600 mg potasu
Shutterstock
4 Migdały. W 100 g migdałów jest 780 mg potasu
Shutterstock
5 Brukselka. W 100 g brukselki jest 415 mg potasu
Shutterstock
6 Brokuły. W 100 g brokułów jest 380 mg potasu
Shutterstock
7 Buraki. W 100 g buraków jest 300 mg potasu
Shutterstock
8 Szpinak. W 100 g świeżego szpinaku jest 640 mg potasu
Shutterstock
9 Kiwi. Spośród owoców w dużej zawartości potasu wyróżniają się owoce kiwi, obok bananów
Shutterstock
10 Pomidory. W 100 g pomidorów jest 250 mg potasu
Shutterstock
11 Ziemniaki. W 100 g ziemniaków jest 450 mg potasu
Shutterstock
12 Orzechy włoskie. W 100 g orzechów włoskich jest 480 mg potasu
Shutterstock
13 Awokado. W 100 g awokado jest 600 mg potasu
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję