Dorsz gotowany na parze, z zieloną fasolką szparagową i sosem jogurtowo-ziołowym, marynowana perliczka z pieca, podana z gruszkami w miodzie, z rozmarynem i czarnym pieprzem, a na deser truskawki smażone z pomarańczami i rozmarynem to tylko wybrane propozycje, zebrane w nowej na polskim rynku wydawniczym pozycji - "Europejskiej książce kucharskiej". Edycja polska została wydana pod patronatem Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego, a przepisy, które się w niej znalazły są rekomendowane przez 46 Towarzystw Kardiologicznych z całego świata: Europy, Azji, Ameryki Środkowej, Afryki Północnej.

Reklama

Choroby układu krążenia to ciągle najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce; dotyczy to zarówno kobiet, jak i mężczyzn - mówi prof. dr hab. med. Janina Stępińska, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego. Przestrzeganie zasad właściwego żywienia przekłada się na sukces w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dlatego Polskie Towarzystwo Kardiologiczne prowadzi liczne działania edukacyjne na temat możliwości profilaktyki oraz zachęca do zmiany nawyków żywieniowych na zdrowsze. Mamy nadzieję, że pomoże w tym polska edycja Europejskiej książki kucharskiej" - dodaje.

Książka została podzielona na dwie części: edukacyjną i kulinarną. Czytelnicy znajdą w niej przystępne wyjaśnienie, czym są choroby układu krążenia, cukrzyca czy zaburzenia lipidowe oraz praktyczne wskazówki dotyczące zdrowych składników i sposobów przygotowywania posiłków. Książka zawiera także tabelę wartości odżywczych prawie 250 produktów spożywczych oraz tabelę produktów z określonym indeksem glikemicznym. Tabela składników zaś umożliwia czytelnikowi przyrządzenie ulubionych potraw w zdrowszy sposób, poprzez proste dostosowanie proporcji "dobrych" i "złych" składników.

Główną część publikacji stanowi prawie 200 przepisów, dzięki którym wyruszamy w kulinarną podróż w towarzystwie światowej klasy kardiologów, diabetologów, ekspertów ds. żywienia oraz lokalnych mistrzów kuchni. Czytelnik może liczyć, że pasja jedzenia i gotowania nie zakończy się otyłością czy poważnym schorzeniem. Celem autorów było zachęcenie do zadbania o własne serce poprzez stosowanie zdrowej diety bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.

"Europejska książka kucharska" to również możliwość poznania kuchni z różnych krajów. Pokazują je m.in. barwne fotografie, zawarte w wydanej albumowo książce.

Nie istnieje kuchnia europejska jako taka - wyjaśnia Robert Sowa, mistrz kulinarny, który opracował przepisy kuchni polskiej. "Europejska książka kucharska" łączy podejście różnych kultur do kwestii odżywiania i kulinariów - dodaje.

Książka dedykowana jest organizacji European Heart for Children - część dochodu ze sprzedaży wydania polskiego przeznaczona zostanie na fundację.

Autorami "Europejskiej książki kucharskiej" są prof. Roberto Ferrari i Claudia Florio. Redaktorami polskiego wydania są eksperci: prof. Janina Stępińska, prof. Władysław Grzeszczak, prof. Wiktor Szostak oraz Robert Sowa - mistrz sztuki gotowania.

Reklama