Jedz jak jaskiniowiec. Ta dieta poprawia zdrowie
1 Nasi przodkowie nie wiedzieli, co to nadwaga czy choroby serca, a za to byli bardzo sprawni fizycznie i aktywni. Warto przejść na dietę, która nawiązuje do praczasów
Shutterstock
2 Dr Loren Cordain dowodzi, że otyłość i zły stan zdrowia może być wynikiem rozwoju rolnictwa. Nas przodkowie nie znali mąki, oleju, solonych potraw i innych produktów, które mogą powodować m.in. nadwagę
Shutterstock
3 Dieta składa się z trzech poziomów, w zależności od liczby posiłków "otwartych", czyli odbiegających od zasad diety paleo. Pierwszy poziom zezwala na trzy posiłki otwarte tygodniowo, drugi - dwa posiłki tygodniowo, zaś trzeci (ostatni) - jeden posiłek na tydzień
Shutterstock
4 W ramach posiłku otwartego można zjeść cokolwiek (np. pieczywo z masłem czy ciastka) i popić to piwem lub winem
Shutterstock
5 Generalnie dieta paleo powstała w opozycji do powszechnej diety współczesnego człowieka, w której jest za mało białka i błonnika, a za dużo węglowodanów i złych tłuszczów (np. trans z margaryny). Poza tym obecnie jemy za dużo soli
Shutterstock
6 Jedz chude mięso, owoce morza i ryby. Dostarczają organizmowi sporej dawki białka. Sycą na długo. Przyspieszają metabolizm
Shutterstock
7 Jedz warzywa i owoce. Jeśli zrzucasz kilogramy, unikaj owoców z dużą zawartością cukru, tj. banany czy winogrona
Shutterstock
8 Możesz jeść tygodniowo nawet około 12 jaj kurzych lub kaczych czy gęsich
Shutterstock
9 Pij wodę, ewentualnie herbatę ziołową i bezkofeinową kawę
Shutterstock
10 Unikaj gotowych produktów, które są przesłodzone, z dodatkiem kwasów tłuszczowych trans i innych polepszaczy smaku
Shutterstock
11 Zrezygnuj z nabiału, bo zwykle jest tłuste. Unikaj m.in. masła i tłustego mleka
Shutterstock
12 Na diecie paleo nie musisz liczyć kalorii czy ograniczać porcji posiłków. Będziesz chudł dzięki temu, że jesz białko, które syci i jednocześnie przyspiesza metabolizm, czyli powoduje większe spalanie tłuszczu
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję