Wystarczy, że będziesz jadła tabliczkę czekolady raz w tygodniu, a ryzyko udaru mózgu zmaleje nawet o 20 procent. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez ekspertów z z Instytutu Karolinska w Sztokholmie. Uczeni wzięli pod lupę ponad 33 tysiące Szwedek i analizowali ich nawyki żywieniowe oraz badali zdrowie przez dziesięć lat. Okazało się, że czekolada skutecznie obniża ciśnienie krwi, co chroni przed udarem - podał brytyjski dziennik "Daily Telegraph".

Reklama

Dobrym zdrowiem cieszyły się kobiety, które jadły 66 g czekolady tygodniowo. Ale już ich koleżanki, które spożywały zaledwie 8 g czekolady w tygodniu, znajdowały się w grupie ryzyka wystąpienia udaru.

Wyniki najnowszych badań nie są rewolucyjne. Na początku tego roku eksperci z Cambridge University wykazali, że regularne spożywanie czekolady zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca o jedną trzecią. Kilka miesięcy później uczeni z Wayne State University w Detroit udowodnili, że czekolada wzmacnia organizm równie skutecznie jak ćwiczenia fizyczne.

>>> Czytaj także: Czekolada dobra jak trening

Szwedzcy naukowcy zapowiadają przeprowadzenie analogicznych badań na grupie mężczyzn. Podejrzewają, że ich wyniki będą takie same jak w przypadku kobiet.