To już pewne. Są naukowo udowodnione badania oficjalnie ogłoszone podczas Kongresu Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego w Paryżu oraz opublikowane w "British Medical Journal". Otóż czekolada zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca oraz udaru mózgu nawet o jedną trzecią - donosi brytyjski dziennik "Daily Mail".
Naukowcy z Uniwersytetu w Cambridge przeanalizowali siedem wcześniejszych badań nad wpływem czekolady na serce. W sumie wzięli pod lupę ponad sto tysięcy osób - porównywali wyniki badań amatorów czekolady oraz osób, które nie przepadały za czekoladą.
Okazało się, że zjadanie co najmniej dwóch kawałków czekolady w tygodniu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia o 37 procent oraz ryzyko wystąpienia udaru mózgu o 29 procent.
Autor badań, dr Oscar Franco, podkreśla, że nie ma znaczenia, jaki jest rodzaj i postać czekolady. Równie skutecznie działa czekolada mleczna, jak i gorzka; w tabliczce i do picia. Nie podaje również ilości czekolady, jaką należy spożywać, by zyskać na zdrowiu. Ale tłumaczy, że czekolada jest bardzo kaloryczna, a nadmiar kalorii szybko przyczynia się do rozwoju otyłości i źle wpływa na zdrowie... serca.
>>> Czytaj także: Niezwykłe właściwości czekolady. Ale tylko takiej!