Oczywiście, nie odkrywamy Ameryki. E120, inaczej koszenila, to naturalny czerwony barwnik otrzymywany z mszyc żerujących na kaktusach rosnących w tropikalnych rejonach Ameryki. Warto jednak wiedzieć, co się kryje w popularnych smakołykach.
Barwnik pozyskiwany jest z owadów (a konkretnie z ich odwłoków) oraz ze składanych przez nie jaj. Zanim robaczki trafią do żywności, zabija się je poprzez zanurzenie w wodzi, a następnie suszy. Można też spalić mszyce w promieniach słońca, ogrzać w cieplarce lub poddać działaniu pary wodnej. Dzięki temu uzyskuje się różne odcienie barwy czerwonej.
Barwnik E120 występuje w wielu produktach spożywczych. Nie wierzysz? Przejrzyj skład zabawionych na czerwono jogurtów, dżemów, napojów, lodów... Nadal masz ochotę na te smakołyki?
Co najważniejsze, barwnik wyizolowany z owadów w stężeniu używanym w żywności nie jest niebezpieczny dla zdrowia.