Reklama
Reklama
Reklama

Szokujące ZDJĘCIA. Rany zrobione ze... słodyczy. Kampania przeciwko cukrzycy trafia do wyobraźni

Czy cukier może być groźny? Trafiająca do wyobraźni kampania informacyjna przygotowana przez Tajlandzkie Stowarzyszenie Diabetyków otwiera oczy na problem, z którym często zmagają się chorzy na cukrzycę. Zaprezentowane na plakatach trudno gojące się rany w rzeczywistości wykonane są z najlepszych delicji - ciast, słodkich sosów i smakowitych gęstych polew. Efekt szokuje, ale jednocześnie robi ogromne wrażenie...

Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR Biznes. Kup licencję

Reklama
Reklama
Tematy:
insulina cukrzyk poziom cukru diabetycy trudno gojące się rany diabetyk rany słodycze cukier cukrzyca
Reklama

Komentarze (5)

Uwaga, Twój komentarz może pojawić się z opóźnieniem do 10 minut. Zanim dodasz komentarz - zapoznaj się z zasadami komentowania artykułów .
  • ...
    2016-05-15 12:18
    Szkoda słodyczy na tą bzdurę. Niedługo może mamy sałatką samą się żywić skoro wszystko złe?
    0
    zgłoś
  • autor
    2016-04-06 20:01
    Ciekawa kampania, tytuł znowu jak ze szmatławca.
    1
    zgłoś
  • Konsumnet
    2016-04-01 10:55
    Problemem nie jest to , że sobie słodzimy herbatę czy kawę lecz to ile cukru "walą" producenci do różnych produktów. Przykład z ostatniego zakupu. Żona kupiła sok marchwiowy 1 litrowy - sprawdzam skład, a tam jest w 100 ml soku UWAGA - aż 8.4 g zwykłego cukru - to są prawie 2 ŁYŻKI cukru. A na jeden raz nie wypijamy 100 ml soku tylko szklankę ( ok 250 ml) , czyli z 1 szklanką soku aplikujemy sobie aż 5 ŁYŻEK cukru. To jest dzienna norma zalecana obecnie prze WHO. Nie wspomnę już o tym , ze sama marchew zawiera dużo węglowodanów. Jeśli zaczynam tak dzień, to katastrofa murowana, bo w ciągu dnia czekają na nas liczne inne produkty , które nie powinny zawierać cukru, a jednak zawierają - "marketingowcy" już dawno odkryli , że ludzie nieświadomie wybierają produkty , które są słodzone i nie ma znaczenia czy to mięso, sosy , czy soki. Wniosek, czytajcie składy i nie kupujcie produktów , które normalnie nie powinny mieć cukru, a mają. Wówczas słodzić sobie kawę i herbatę można bez obawy. Nie poruszam już innego problemu , czym słodzą ( np. syropem glukozowo-fruktozowym) i takich śmieci jak napoje gazowane, w których króluje coca-cola - tam upakowanie ilości cukru w 100 ml to mistrzostwo świata.
    2
    pokażukryj odpowiedzi (2)
    zgłoś
Reklama

Zobacz więcej

Reklama