Naukowcy z Istituto di Ricerche Farmacologiche "Mario Negri" przeprowadzili metaanalizę artykułów publikowanych między 1996 a wrześniem 2012 roku, które uwzględniały dane ponad trzech tysięcy pacjentów. Okazało się, że picie trzech filiżanek kawy dziennie pozwala zmniejszyć ryzyko złośliwego raka wątroby (HCC) aż o połowę.

Kawa ma już udowodnione działanie zapobiegające cukrzycy, która jest czynnikiem ryzyka nowotworu wątroby. Wiadomo też, że chroni przed marskością wątroby. Według niektórych ekspertów pomaga w leczeniu WZW C - obniża poziom enzymów wątrobowych i spowalnia rozwój choroby.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach "Clinical Gastroenterology and Hepatology". Omawia je dziennik "Daily Mail".

Rak wątroby jest szóstym pod względem częstotliwości diagnozowania nowotworem na świecie i trzecim co do częstotliwości powodowania śmierci. Do głównych przyczyn rozwoju raka wątroby zalicza się zapalenie wątroby typu B i C, jak również nadużywanie alkoholu, palenie papierosów oraz otyłość i cukrzyca.

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>