Święta bez żołądkowych rewolucji. Praktyczne dietetyczne triki
1 Jeśli jesz potrawy z cebulą lub kapustą, nie czekaj na "efekty żołądkowe", tylko zaparz sobie napar z szałwii, która pomaga wszelkie problemy trawienne
Shutterstock
2 Uwaga na produkty zawierające dużą ilość węglowodanów, tj. makaron, ryż i ziemniaki, które po ugotowaniu są schłodzone, a następnie podgrzewane. Proces podwójnego przygotowywania tych produktów sprawia, że po spożyciu powodują one wzdęcia
Shutterstock
3 Szczególnie pieczyw z długą datą przydatności do spożycia ma działanie wzdymające
Shutterstock
4 Choć pomagają na trawienie, to mogą też wywoływać nieprzyjemne dolegliwości zwłaszcza u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Owoce zawierają dużą ilość fruktozy, która może powodować wzdęcia. Na cenzurowanym są gruszki, jabłka i mango
Shutterstock
5 Choć może to być trudne, notuj wszystkie swoje posiłki w trakcie świąt. Dzięki temu łatwiej będzie ci określić, które danie wywołuje u ciebie wzdęcia. Może się okazać, że wcale nie jest to bigos, lecz pozornie niewinny chleb z wędliną
Shutterstock
6 Jedz mało i często. Niewielkie, regularne posiłki w mniejszym stopniu obciążają jelita, co minimalizuje ryzyko niestrawności i wzdęć
Shutterstock
7 Zrezygnuj z gumy do żucia, której rzucie powoduje połykanie dodatkowej ilości powietrza i w efekcie wywołuje wzdęcia
Shutterstock
8 Zaczynaj dzień jogurtem. Zawarte w nim probiotyki budują prawidłową florę bakteryjną żołądka i zapobiegają wzdęciom
Shutterstock
9 Białe pieczywo jest głównym winowajcom wzdęć. O wiele zdrowsze jest razowe, pełnoziarniste
Shutterstock
10 Żuj starannie każdy kęs, przynajmniej 30 razy – zalecają dietetycy. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko niestrawności i wzdęć
Shutterstock
11 „Nie mów z pełną buzią” – ta zasada nie wynika tylko z dobrego wychowania. Stosując ją, unikniesz połykania powietrza i w efekcie wzdęć
Shutterstock