Najpopularniejsze czynniki wzdęciotwórcze
Bolesne skurcze jelit, uporczywe gazy, uczucie dyskomfortu i pełności w obrębie brzucha to typowe objawy wzdęć. Najczęstszą przyczyną tych nieprzyjemnych dolegliwości są klasyczne błędy dietetyczne, takie jak: jadłospis obfitujący w produkty wywołujące wzdęcia, np. takie o dużej zawartości błonnika pokarmowego, objadanie się przed snem, nieregularne posiłki, mało urozmaicona dieta, długie przerwy pomiędzy posiłkami czy niedostateczna ilość wypijanych płynów. Wzdęcia mogą mieć także podłoże psychologiczne: duża ilość stresu czy napięcia w codziennym życiu sprzyja powstawaniu nadmiernej ilości gazów w jelitach. Jednakże zdarzają się także inne powody, które przyczyniają się do tych uporczywych wzdęć, jak aerofagia (nadmierne połykanie powietrza podczas jedzenia) czy choroby przewodu pokarmowego.
Produkty wzdęciotwórcze, czyli jakie?
- Część produktów, których sezon zaczyna się na wiosnę oraz kwitnie przez całe lato, jest odpowiedzialna za te niekomfortowe dolegliwości. Należy wymienić tutaj przede wszystkim nasiona roślin strączkowych, które są źródłem oligosacharydów (głównie rafinozy i stachiozy), niewchłanianych w przewodzie pokarmowym, ale za to trawionych przez bakterie obecne w naszych jelitach - podkreśla Dominika Łuczak, dietetyk kliniczny i konsultant klienta www.apeteat.pl. Jak dodaje ekspert - Również nadmierna ilość błonnika pokarmowego w codziennym jadłospisie będzie powodowała uczucie dyskomfortu w obrębie brzucha. Jeśli planujemy wyjście z domu, a chcemy wyeliminować ryzyko wzdęć, powinniśmy także unikać wszystkich rodzajów kapust, czosnku, cebuli, brokułów, kalafiora czy rzodkiewki Niezwykle ważne jest również wypijanie odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia – przede wszystkim wody. Pamiętajmy także o zrezygnowaniu ze spożycia cukrów prostych (cukru i słodyczy), które w dużym stopniu są odpowiedzialne za nadmierną fermentację w jelitach, a co za tym idzie - mogą powodować uczucie dyskomfortu. Niewskazany jest również alkohol, a zwłaszcza uwielbiane w okresie letnim piwo i czerwone wino.
Dieta przy wzdęciach – na co jeszcze zwrócić uwagę?
Dietetycy i lekarze od lat powtarzają główną zasadę zdrowego żywienia: regularna ilość posiłków, najlepiej od 4-5 dziennie. Również w przypadku redukcji wzdęć ta reguła ma kluczowe znaczenie terapeutyczne. Ostatni posiłek powinien być spożywany około 2-3 godziny przed snem, w celu uniknięcia nocnego podjadania. Dodatkowo należy zwrócić uwagę, aby posiłki były spożywane powoli, a każdy kęs - dokładnie przeżuwany. Nie zaleca się także popijania w trakcie jedzenia. Z diety koniecznie należy wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, półprodukty i gotowe potrawy, a codzienny jadłospis powinien opierać się na produktach łatwo strawnych, takich jak: chude mięso, jogurty, kefiry, łatwo strawne warzywa (np. marchew, dynia, kabaczek, cukinia), które nie będą powodowały uporczywych dolegliwości. Warto także zwrócić uwagę na naturalne probiotyki, obecne w kiszonkach, jogurtach czy kwasie chlebowym, które mogą wspomóc naszą florę bakteryjną w redukcji wzdęć. Idealnym rozwiązaniem będzie także dodatek łagodnych i wiatropędnych ziół do posiłków: natki pietruszki, majeranku, kminku, anyżu, gorczycy czy imbiru. Korzystnie wpływać będą napary z mięty, szałwii i rumianku. Ważny jest także sposób przyrządzania potraw, które powinny być gotowane, duszone lub pieczone, a nie smażone.
Uporczywe wzdęcia - skonsultuj się z lekarzem!
Uporczywe wzdęcia, obecne nawet po zastosowaniu się do zaleceń diety łatwo strawnej, mogą być objawem poważnych chorób (np. zespołu jelita drażliwego, celiakii, gastroparezy) lub nietolerancji pokarmowych (np. laktozy).
W diecie redukującej nadmierną produkcję gazów jelitowych, należy przede wszystkim obserwować swój organizm - u każdego z nas inny produkt może powodować wzdęcia i może to być uzależnione od indywidualnej tolerancji naszego organizmu.