By żyć dłużej i w zdrowiu. Jedz te produkty
1 Dowiedziono, że osoby, które jedzą je regularnie, rzadziej umierają z powodu raka, chorób serca, cukrzycy, schorzeń dróg oddechowych i innych chorób przewlekłych. Uczeni z Harvard School of Public Health przez 14 lat analizowali dietę ponad 365 zdrowych osób w podeszłym wieku. Okazało się, że ci, którzy spożywali 34 g zbóż dziennie (tj. owies, jęczmień, żyto i pszenica), byli o 19 proc. mniej zagrożeni przedwczesną śmiercią niż osoby jedzące mniejszą ilość, ok. 3,6 g na dobę, zbóż
Shutterstock
2 Resweratrol, związek znajdujący się w czerwonym winie, sprzyja zdrowiu i długowieczności u zwierząt. Naukowcy wciąż sprawdzają, jak działa on na ludzi. Ustalono już, że umiarkowane spożycie alkoholu tygodniowo jest związane ze zmniejszeniem ryzyka zawału serca i chorób układu sercowo-naczyniowego
Shutterstock
3 Badania wykazały, że picie umiarkowanej ilości kawy zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2, choroby Parkinsona, chorób wątroby i zdrowia serca. Jest również związane z mniejszym ryzykiem upośledzenia umysłowego
Shutterstock
4 Obfitują w przeciwutleniacze, które zmniejszają ryzyko raka i chorób serca, a także spowalniają procesy starzenia się organizmu. Uczeni z Uniwersytetu Cincinnati wykazali, że borówki poprawiają pamięć dorosłych mających kłopoty z pamięcią i wczesne oznaki alzheimera. Kolejne badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health wykazały, że co najmniej 1 porcja borówek raz na tydzień poprawia zdolności poznawcze u kobiet, a jagody zmniejszają ryzyko zawału serca u pań aż o 33 procent
Shutterstock
5 Analiza nawyków żywieniowych 120 000 osób powyżej 30 lat życia (opublikowanych w "New England Journal of Medicine") wykazała, że osoby, które jedzą garść orzechów dziennie, są o 20 procent mniej narażone na śmierć z przyczyn, takich jak choroby serca i rak
Shutterstock
6 Mimo wysokiej zawartości tłuszczu, gorzka czekolada zawiera wiele cennych składników odżywczych. Naukowcy z Harvard Medical School odkryli, że picie dwóch filiżanek gorącego kakao dziennie może pomóc w utrzymaniu mózgu w świetnej kondycji i zapobiec osłabieniu pamięci u osób starszych. Badanie opublikowane w "British Medical Journal" wykazało, że dzięki spożywaniu czekolady każdego dnia o 37 procent maleje ryzyko chorób serca i 29 procent ryzyko udaru mózgu w porównaniu do ludzi, którzy unikają czekolady
Shutterstock
7 Kluczowym składnikiem diety śródziemnomorskiej jest oliwa z oliwek i to właśnie jej przypisuje się dobroczynne działanie w profilaktyce chorób serca i zawału u osób starszych z wysokim ryzykiem schorzeń sercowo-naczyniowych. Oliwa z oliwek zmniejszenia także ryzyko choroby Alzheimera i osteoporozy
Shutterstock
8 Ważne jest jedzenie pięciu porcji warzyw i owoców dziennie, Badacze z University College w Londynie odkryli, że jedzenie siedem lub więcej porcji owoców i warzyw dziennie zmniejsza ryzyko zgonu z powodu raka i choroby serca o - odpowiednio - 25 i 31 procent
Shutterstock
9 Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa ciemnozielone warzywa liściaste, w tym szpinak, kapusta włoska, sałata rzymska, zawierają mnóstwo składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które zapobiegają nowotworom. Badania wykazały, że spożywanie 2 lub 3 porcji na tydzień może obniżać ryzyko raka żołądka, piersi i skóry, a także przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca
Shutterstock
10 Zawierają kwasy tłuszczowe omega-3. Uczeni z Harvard School of Public Health i University of Washington odkryli, że osoby starsze, które mają dietę bogatą w kwasy omega-3, są o 27 proc. mniej zagrożone przedwczesną śmiercią i żyją dłużej średnio o 2,2 roku w porównaniu do osób, które mają niski poziom kwasów omega-3 w organizmie
Shutterstock