Dieta śródziemnomorska nie tylko zmniejsza ryzyko chorób serca i sprzyja długowieczności. Chroni również przed zaburzeniami psychicznymi i stanami lękowymi. Tak twierdzą naukowcy z University of South Australia, którzy zaobserwowali, że osoby preferujące dania kuchni śródziemnomorskiej są bardziej szczęśliwe. W ich badaniu wzięło udział 82 dorosłych (w wieku 18-65 lat) z zaburzeniami depresyjnymi.
Co więc jeść, by mieć dobry nastrój? Tłuste ryby morskie, świeże warzywa i owoce, oliwę z oliwek, orzechy i rośliny strączkowe. Dzięki temu dostarcza się organizmowi cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, witamin (zwłaszcza z grupy B), przeciwutleniaczy i błonnika. Te składniki zapobiegają stanom zapalnym, także tym zachodzącym w mózgu i mogącym upośledzać jego działanie.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>