Dieta to przede wszystkim racjonalne odżywianie, które nie polega jedynie na odchudzaniu, a jest długofalowym działaniem. W przypadku chorób przewlekłych, dieta jest też świetnym uzupełnieniem leczenia farmakologicznego. Jak pokazują badania zainicjowane przez portal sm24.pl, 27% chorych na stwardnienie rozsiane (SM) swoją farmakoterapię wspiera także odpowiednio skomponowanym jadłospisem.

Reklama

Dieta a choroby przewlekłe

- Zbilansowana dieta jest niezwykle ważna w przypadku osób, które cierpią na choroby przewlekłe. Pamiętajmy, że organizm chorego funkcjonuje zupełnie inaczej niż organizm osoby zdrowej, a co za tym idzie ma inne potrzeby. Zdrowa dieta nie wyleczy nas całkowicie, ale może znacznie poprawić jakość naszego życia i łagodzić postępy choroby – mówi dietetyk, mgr Diana Wolańska, ekspert portalu sm24.pl. - Odpowiednia dieta może pomóc m.in. pacjentom z SM w zmniejszeniu uczucia zmęczenia, kontrolowaniu wagi czy zniwelowaniu problemów z pęcherzem. Chorzy na stwardnienie rozsiane powinni przede wszystkim spożywać produkty bogate w kwasy omega -3, które mogą wspomóc odbudowę osłonek mielinowych nerwów w początkowej fazie choroby, spowolnić jej proces, a także zapobiec niekorzystnym zmianom w systemie odpornościowym. Kwasy te możemy znaleźć w rybach, zwłaszcza tych pochodzenia morskiego (np. łosoś, tuńczyk), olejach (rzepakowy, oliwa z oliwek) oraz orzechach, pestkach i nasionach. Witamina D ma również dobroczynny wpływ na łagodzenie postępów choroby. Znajdziemy ją w morskich rybach, tranie, żółtku jaj i produktach nabiałowych. Chorzy na SM powinni także spożywać produkty mięsne, bogate w witaminę B12, tłuszcze roślinne oraz odpowiednią ilość warzyw i owoców – źródła antyoksydantów.

Więcej porad dotyczących podstawowych zasad odżywiania i informacji jakich produktów spożywczych należy unikać, znajdziesz w specjalnie opracowanym przez eksperta kursie e-learningowym na portalu sm24.pl w zakładce „Jedz SMacznie i zdrowo”.

Kieruj się piramidą żywienia!

Nie ma jednego produktu spożywczego, który zawierałby wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze. Dlatego, nawet jeśli nie cierpisz na chorobę przewlekłą, niezwykle ważna jest różnorodność spożywanych produktów. Zbilansowana dieta to taka, która gwarantuje dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych we właściwych proporcjach. Jak więc prawidłowo komponować swoje posiłki? Na to pytanie najlepiej odpowiada piramida żywienia.

- Podstawę codziennej diety stanowią pełnoziarniste produkty zbożowe, które powinniśmy spożywać nawet 5 razy dziennie. Pieczywo, kasze, ryż czy płatki owsiane dostarczą organizmowi odpowiedniej ilości energii.
- Warzywa i owoce są najlepszym źródłem witamin, substancji mineralnych i błonnika. Powinniśmy spożywać je w postaci surowej lub gotować krótko. Niektóre z nich, takie jak np. jagody, banany czy awokado wspomagają dodatkowo pracę mózgu. Najlepiej przyjmować minimum 4 porcje warzyw i 2-3 porcji owoców dziennie.
- W naszej diecie nie powinno zabraknąć też 2 do 3 porcji produktów mlecznych, takich jak mleko czy jogurty. Te produkty zaopatrzą nasz organizm w wapń, białko, witaminy z grupy B, witaminę A i D.
- Źródłem niezbędnych produktów białkowych są ryby, mięso, jaja i rośliny strączkowe. Ryby zawierają cenne kwasy tłuszczowe, a rośliny strączkowe są doskonałym źródłem białka roślinnego. Powinniśmy spożywać nie więcej niż jedną porcję tych produktów dziennie.
- Na szczycie piramidy znajdują się tłuszcze, których ilości w diecie powinny być umiarkowane. To one tworzą w 70% mielinę, czyli tłuszczowo-białkową powłokę neuronu, odżywiając go i przyspieszając przewodzenie. Wskazane są przede wszystkim te pochodzenia roślinnego, jak oliwa z oliwek – źródło kwasów tłuszczowych omega -3 i omega -6.



Reklama

6 kroków do długowieczności

1. Pij dużo wody - nasz najważniejszy organ – mózg w 80% składa się z wody, a jej niedobór bardzo go osłabia. Woda pomaga w odżywianiu komórek, regulowaniu temperatury ciała oraz jest niezbędna do usuwania szkodliwych produktów przemiany materii. Dlatego, dla utrzymania zdrowia musimy uzupełniać jej niedobory i wypijać co najmniej 8 szklanek dziennie.

2. Zachowaj umiar w spożywaniu słodyczy – są źródłem pustych kalorii, czyli nie zawierają żadnych cennych składników odżywczych. Ogranicz ich spożycie, zastępując je świeżymi i suszonymi owocami czy orzechami, a gdy masz ochotę na czekoladę, sięgnij po tę gorzką.

3. Odżywiaj się regularnie – spożywaj 5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu. Zapobiegnie to uczuciu głodu i spożywaniu dużych posiłków zawierających nadmiar kalorii.

4. Ćwicz ciało i umysł – ćwiczenia fizyczne nie tylko wzmacniają pracę serca, poprawiają kondycję i koordynację ruchową, ale też polepszają nastrój, ułatwiają zasypianie i zapobiegają nadwadze. Pamiętaj, że aktywność fizyczna musi być dobrana do Twojego stanu zdrowia! Nie zapominaj też o ćwiczeniach umysłu. Graj w scrabble, rozwiązuj krzyżówki i w miarę możliwości zrezygnuj
z używania kalkulatora.

5. Dbaj o różnorodność posiłków – to podstawa zbilansowanej diety. Im jest ona bardziej różnorodna tym większe prawdopodobieństwo, że dostarczymy organizmowi więcej potrzebnych składników odżywczych. Jeśli nie wiesz jak komponować posiłki, przykładowe, gotowe jadłospisy znajdziesz na portalu sm24.pl w zakładce „Jedź SMacznie i zdrowo”.

6. Umysł też jest głodny! – chorobom przewlekłym, zwłaszcza tym o podłożu neurologicznym, często towarzyszą problemy z pamięcią. Aby poprawić pracę mózgu, musimy dostarczyć mu odpowiedniej ilości węglowodanów złożonych. Znajdziemy je w nasionach, ziarnach zbóż, mące z pełnego przemiału, kaszach, ziemniakach, fasoli i soczewicy.