Monika Kucia - dziennikarka kulinarna i promotorka regionalnych produktów mówi, że "wyluzowane smakoszki" jedzą dużo mięsa. Zależy im głównie na tym, aby na stole były smaczne dania i nie zwracają uwagi na walory odżywcze i zdrowotne. Jedzą mniej kasz i nasion, które sycą na dłużej.
- Najmniejszą grupę stanowią "świadome fit-kucharki". Według badania, jest ich 24 procent. Jedzą najmniej słodyczy i najzdrowiej się odżywiają - mówi Monika Kucia. Podkreśla, że te kobiety jedzą dużo warzyw, owoców, kasz i nasion. Mają świadomość tego, jak powinna wyglądać dieta, aby dobrze się czuć i młodo wyglądać. Do tego mają zdrowy styl życia: trenują, biegają, często są na świeżym powietrzu.
"Niegotujące zapracowane" Polki stanowią - według badania - 34 procent młodych kobiet. Zwykle kupują pizzę na wynos albo jedzą jogurt, bo są głodne. Według Moniki Kuci, te osoby robią sobie krzywdę, bo w dłuższej perspektywie będą miały problemy zdrowotne.
Kobiety, które zostają matkami, zwykle narzucają swój styl odżywiania dzieciom i najczęściej są dla nich przykładem.