Który kraj ma najzdrowszą dietę? Ranking
1 Eksperci brali pod uwagę, jaka jest jakość żywności i czy mieszkańcy danego kraju cierpią na otyłość, cukrzycę i inne choroby dietozależne. Najwyżej oceniona została dieta Holendrów, a następnie Francuzów i Szwajcarów. Najgorszy wynik uzyskał Czad, Angola i Etiopia
Shutterstock / Picasa
2 1. W Holandii. Są tam niskie ceny żywności, a jest ona wysokiej jakości. Dieta Holendrów jest urozmaicona i obfituje w składniki odżywcze. Pewnie dlatego niewielki procent społeczeństwa cierpi na cukrzycę
Shutterstock
3 2. We Francji. Francuzi na śniadanie lubią zjeść croissanta lub bagietkę z dżemem. Ale w małych porcjach. Na obiad chętnie serwują sobie lekkie dania, tj. ślimaki, żabie udka, kaczkę. Do posiłków dodają świeże warzywa i owoce
Shutterstock
4 3. W Szwajcarii. Są tam przepyszne, zdrowe sery i dominują one w różnych potrawach. Poza tym wiele dań jest z dodatkiem ziemniaków
Shutterstock
5 4. W Danii. Królują tu ryby i mięsa z sosami, jak również dania z ziemniakami w roli głównej. Duńczycy chętnie jedzą kanapki z chleba żytniego i pasty przyrządzonej z wątróbki, słoniny i cebuli
Shutterstock
6 5. W Szwecji. Na stołach królują tu ryby, dania mięsne (baranina, cielęcina) z sosami i tradycyjne klopsiki z żurawiną. Do wielu potraw podaje się mleko i jogurty
Shutterstock
7 6. W Austrii. Austriacy słyną ze sznycli, sałatek ziemniaczanych i ciast tj. strudel jabłkowy
Shutterstock
8 7. W Belgii. Słynie z frytek i świetnej czekolady oraz gofrów. Podstawowym składnikiem tradycyjnych dań jest cykoria. Kuchnia belgijska jest różnorodna - nie brakuje w niej mięsa, jak i owoców morza
Shutterstock
9 8. W Irlandii. Tradycyjne irlandzkie dania przygotowywane są z ziemniaków i mlecznych przetworów. Dużo jest produktów zbożowych (z pszenicy i owsa) oraz dań na bazie warzyw (groch, bob, kapusta)
Shutterstock
10 9. We Włoszech. Włoska kuchnia słynie z dań zawierających duże ilości warzyw i przypraw. Królują tu pomidory, cebula, czosnek i oliwa z oliwek, jak również sery (tj. parmezan) i wszelkiego rodzaju makarony. Włosi chętnie jedzą ryby i owoce morza. Słyną również z pizzy, spaghetti i risotto
Shutterstock
11 10. W Portugalii. Portugalczycy chętnie jedzą ryby (np. dorsz przyrządzany na setki sposobów: suszony, grillowany, jako składnik zupy) i owoce morza, jak również jagnięcinę, baraninę i drób. Wszystko dobrze przyprawione, z dużą ilością oliwy z oliwek
Shutterstock