Sekret tkwi w przeciwutleniaczach, w które obfituje zarówno wino, jak i czekolada. Według najnowszych ustaleń ekspertów z University of East Anglia (UEA) oraz King's College London wysoki poziom tych substancji pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Zapobiega również otyłości, która powiązana jest z cukrzycą.
Tak wynika z obserwacji prawie dwóch tysięcy kobiet. Wolontariuszki wypełniały specjalne kwestionariusze dotyczące swojej diety oraz oddawały próbki krwi do oznaczenia poziomu glukozy. Okazało się, że panie, w których codziennym jadłospisie znajdują się produkty bogate we flawonoidy, były mniej zagrożone cukrzycą.
Flawonoidy, które znajdują się m.in. w czerwonym winie, winogronach, czekoladzie, herbacie, chronią nie tylko przed cukrzycą i otyłością, ale i schorzeniami serca, niektórymi nowotworami oraz demencją.
Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Journal of Nutrition”.
Komentarze(1)
Pokaż:
NajnowszePopularneNajstarsze35-40% cukru, biały lub brązowy spożywczy, jako energia zdecydowanie negatywna, bo plaga otyłości, i cukrzycy typu 2, 40% tłuszczu, nasycony to ten z mleka, i roślinny utwardzony tzw. trans. Ekspresowe tycie gwarantowane. Czekolada dla ludzi myślących rozsądnie o swoim zdrowiu, powinna być produktem zdecydowanie zakazanym. Fabryki smaku działające w zakresie propagowania tzw. ziarna kakaowego, wykazują skuteczny marketing, a jakże. Indianin z dżungli brazylijskiej, wybierze zawsze to kakao fabryczne, chemicznie przygotowane, pełne szkodliwych toksyn, a dlaczego? a no bo, smaczniejsze (słodsze: cukier, słodziki). Są to tzw. WYSOKIE WĘGLOWODANY TJ. OD 26.01% WZROSTU, niezdrowe dla człowieka. Odnośnie konsumpcji to ostanie słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.