Sekret tkwi w przeciwutleniaczach, w które obfituje zarówno wino, jak i czekolada. Według najnowszych ustaleń ekspertów z University of East Anglia (UEA) oraz King's College London wysoki poziom tych substancji pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Zapobiega również otyłości, która powiązana jest z cukrzycą.

Reklama

Tak wynika z obserwacji prawie dwóch tysięcy kobiet. Wolontariuszki wypełniały specjalne kwestionariusze dotyczące swojej diety oraz oddawały próbki krwi do oznaczenia poziomu glukozy. Okazało się, że panie, w których codziennym jadłospisie znajdują się produkty bogate we flawonoidy, były mniej zagrożone cukrzycą.

Flawonoidy, które znajdują się m.in. w czerwonym winie, winogronach, czekoladzie, herbacie, chronią nie tylko przed cukrzycą i otyłością, ale i schorzeniami serca, niektórymi nowotworami oraz demencją.

Wyniki badań zostały opublikowane na łamach „Journal of Nutrition”.