Tym 8 przekąskom mówimy zdecydowane NIE!
1 Bułeczki mają wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że drastycznie podnoszą poziom cukru we krwi i prowokują trzustkę do wyrzutu dużej ilości insuliny. W efekcie pojawia się uczucie silnego głodu
Shutterstock
2 Zawierają duże ilości glutenu, który nie tylko źle wpływa na kondycję skóry (nasila trądzik), ale i żołądek, powodując zapalenie jego błony śluzowej. Poza tym zaledwie 100 g płatków dostarcza aż około 370 kcal
Shutterstock
3 Obfitują w kwasy tłuszczowe trans, które znacząco podnoszą poziom złego cholesterolu we krwi i zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej. Już garść chipsów dostarcza 80 kcal
Shutterstock
4 Te lepkie i słodkie smakołyki obfitują w tłuszcz i węglowodany. Dostarczają mnóstwo kalorii – mały donat (60 g) to nawet 250 kcal. Poza tym, aby zachować smak oraz być świeżym przez kilka dni, zawierają dużo konserwantów i chemicznych substancji. Efekt? Zjedzenie już jednego donata można przypłacić zaburzeniami pracy układu pokarmowego
Shutterstock
5 Szczególnie szkodliwe są frytki francuskie smażone na tłuszczu zwierzęcym. Już same ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, co sprzyja tyciu. Poza tym frytki mogą zawierać akrylamid – substancję o potencjalnym działaniu rakotwórczym – która powstaje podczas procesu smażenia w wysokiej temperaturze. Porcja 100 g frytek zawiera minimum 330 kcal
Shutterstock
6 Te, które kupujemy w barach szybkiej obsługi, zwykle zawierają przetworzone mięso, które tak naprawdę ma niewielką zawartość prawdziwego mięsa. Może to być tylko 2 proc. mięsa i 98 proc. sztucznych dodatków oraz polepszaczy smaku. Hamburgery obfitują też w tłuszcze trans. Nawet sporadyczne ich spożywanie może skończyć się poważnymi problemami z trawieniem, no i oczywiście – kilkoma kilogramami masy ciała ekstra
Shutterstock
7 Substancje wykorzystywane do aromatyzowania popcornu, który przygotowujemy w mikrofalówce, mogą zaburzać gospodarkę hormonalną, a nawet być rakotwórcze. Poza tym taki popcorn dostarcza dwa razy więcej kalorii niż ten przygotowywany z użyciem gorącego powietrza, jest też bardziej tłusty i zawiera więcej soli
Shutterstock
8 Przez lata była uważana za zdrowszą alternatywę dla masła. Błąd! W rzeczywistości dostarcza ogromnych ilości tłuszczów trans. Powoduje wzrost poziomu cholesterolu i zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca
Shutterstock