Będziesz zdrowy i szczupły! Z Nowym Rokiem NOWA DIETA
1 Aby być szczupłym i zdrowym nie musisz całkowicie wykluczyć mięso z diety. Wystarcz, że będziesz wybierała chude, niesmażone; najlepiej drobiowe. Ale nawet czerwone mięso może być zdrowe (bo obfituje w żelazo), o ile dobrze je przygotujesz, np. upieczesz
Shutterstock
2 Przynajmniej trzy razy w tygodniu (to absolutne minimum), jedz ryby. Najlepsze są tłuste ryby morskie (tj. śledzie, makrela, halibut, tuńczyk), które obfitują w zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Polecamy śledzie w sosie śmietanowym (w wersji light!) na pożywne śniadanie, pieczoną rybą na obiad oraz pastę z wędzonej makreli i gotowanych jajek na kolację
Shutterstock
3 To podstawowy posiłek dnia. Badania dowodzą, że pomaga zachować odpowiednią wagę ciała lub nawet pozbyć się dodatkowych kilogramów. Osoby, które nie jedzą śniadania, często przejadają się w południe i w nocy miewają napady głodu. Najlepsze na śniadanie jest pełnoziarniste pieczywo lub musli (dobre węglowodany!), jogurt (porcja białka i probiotyków) oraz gotowane jajko (żółtko dostarcza zdrowego tłuszczu)
Shutterstock
4 Zapewniają organizmowi dużą ilość m.in. witaminy C, beta-karoten, kwasu foliowego, flawonoidów i składników mineralnych oraz błonnika. który usprawnia przemianę materii. Najlepiej byłoby, gdyby warzywa zajmowały na talerzu tyle samo miejsca, co inne produkty. Natomiast owoce powinny zastąpić słodki lub słone przekąski
Shutterstock
5 Zaledwie osiem szklanek wody dziennie zapewnia dobry metabolizm (sprawną przemianę materii) i zachowanie urody
Shutterstock
6 Białe pieczywo zamień pełnoziarniste. Daje ono energię, usprawnia pracę mózgu i układu nerwowego oraz poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Obfituje w błonnik, który stymulują perystaltykę jelit, oczyszczają organizm z toksyn oraz pobudzają trawienie
Shutterstock
7 Regularne posiłki gwarantują sprawne trawienie oraz brak napadów głodu. Zaleca się 5 posiłków dziennie - 3 podstawowe (śniadanie, obiad, kolacja) i 2 dodatkowe (drugie śniadanie i podwieczorek)
Shutterstock
8 Samodzielne przygotowanie posiłku zapewnia kontrolę nad tym, co spożywamy. Wiesz, że używasz zdrowych i świeżych produktów, które będą łatwo strawne. Natomiast gotowe dania często nasycone są kalorycznymi ulepszaczami smaku, które dodatkowo mogą powodować kłopoty zołądkowe
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję