Dieta sprawia, że ludzie czują się przygnębieni. Dlaczego? Naukowcy z Uniwersytetu Montrealskiego porównują odstawienie niezdrowej żywności do "odwyku", a to za sprawą zmian chemicznych w mózgu, jakie wywołuje długotrwałe spożywanie produktów bogatych w cukry i tłuszcze.

Reklama

- Nasze badania na myszach, których mózgi są pod wieloma aspektami podobne do naszych, pokazały, że skład chemiczny mózgu zwierząt, które karmione były niezdrową żywnością znacznie różnił się od tego, które posiadały myszy będące na zdrowej diecie - wyjaśnia dr Stephanie Fulton. - Te zmiany chemiczne mają bezpośredni wpływ na depresję. Z kolei zmiana diety wywołuje objawy podobne do odstawienia narkotyków i zwiększa wrażliwość na sytuacje stresowe - dodała.

Co ciekawe, że zmiany te są pierwszym efektem niezdrowej diety, bowiem występują jeszcze przed pojawieniem się otyłości. Jak zauważa dr Fulton rzuca to nowe światło na sposób myślenia o związku między dietą a umysłem.

- Te badania pokazują nam jak możemy wspierać ludzi w ich dążeniu do zmiany nawyków żywieniowych, niezależnie od ich aktualnej tuszy - przyznaje specjalistka.

Reklama

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>

Trwa ładowanie wpisu