Odpowiednia dieta jest też ważna w czasie antybiotykoterapii, gdy zwalczamy zakażenie Helicobacter pylori.

Jak jeść?

  • Posiłki powinny być niewielkie i lekkostrawne.
  • Powinno być 5-6 posiłków, a przerwy między posiłkami nie powinny przekraczać 3 godzin.
  • Ostatni posiłek najlepiej zjadać 1-2 godziny przed snem.
  • Posiłki trzeba jeść powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Atmosfera podczas nich powinna być przyjemna, bez stresu. Pośpiech, łapczywe połykanie kęsów itp. mogą nasilać bóle brzucha i wzdęcia.
  • Unikajmy dań gorących. Zbyt ciepłe mogą nasilać ból. Drażnią żołądek i powodują przekrwienie śluzówki, co może wzmagać stan zapalny.
  • Po posiłkach lepiej unikać aktywności fizycznej i leżenia na płasko (może nasilić dolegliwości i sprowokować zgagę).
Reklama

Jak gotować?

Reklama
  • Zalecane jest jedzenie produktów gotowanych w wodzie i na parze, duszenie, ale bez wcześniejszego obsmażania. Można także piec w pergaminie, specjalnej folii lub rękawie.
  • Odpada klasyczne smażenie, zwłaszcza na smalcu. Smażone i tłuste dania źle wpływają na wydzielanie kwasu solnego w przewodzie pokarmowym. Zalegają w żołądku, drażniąc wrzody.
  • Niewskazane są produkty marynowane, wędzone, kwaśne i pikantne.
  • Z diety lepiej wykluczyć ocet, musztardę, ketchup, a potrawy solić bardzo ostrożnie.
  • Najlepiej, aby dania były jak najmniej przetworzone, czyli gotowane w domu z prostych, podstawowych produktów.
  • Jeśli warzywa i owoce wywołują ból brzucha i wzdęcia, lepiej zjadać je gotowane lub pieczone, rozdrobnione lub przetarte.

Co jeść?

  • W chorobie wrzodowej są pewne ograniczenia, ale nadal trzeba jeść posiłki urozmaicone, które dostarczą odpowiedniej porcji białka, węglowodanów, a także dobrego tłuszczu.
  • Należy unikać produktów bogatych w błonnik, czyli grubych kasz, niełuskanego ryżu, pełnoziarnistego pieczywa, płatków owsianych i roślin strączkowych. PAle uwaga! Dopuszczalne są młode i delikatne warzywa, najlepiej gotowane, dojrzałe owoce, mielone produkty zbożowe, jak płatki lub muesli.
  • Zalecane są chude wywary i zupy przecierane. Najlepiej zabielać je mlekiem, ewentualnie zawiesiną mąki z wodą lub słodkiej śmietanki, zaprawić żółtkiem lub niewielką ilością masła. A do krupniku dodać drobną kaszę, jak kuskus lub kukurydzianą.
  • Spośród mięs dobre są tylko chude i gotowane lub duszone. Tłuste mięsa lub drób ze skórką mogą prowokować ból brzucha. Mięsa można przyprawiać niewielką ilością soli i łagodnymi przyprawami, a unikać pieprzu, chili, ostrej papryki i gotowych mieszanek ziołowych.
  • Wśród wędlin bezpieczne są pieczone w domu mięsa. Lepiej unikać wędlin sklepowych, zwłaszcza baleronu, parówek, kiełbas, boczku, pasztetów i innych podrobów.
  • Można jeść jajka gotowane na miękko, ewentualnie jajecznicę na parze. Jaja gotowane na twardo i smażone na tłuszczu będą nasilać dolegliwości.
  • Można jeść oliwę oleje: rzepakowy, sojowy, kukurydziany i słonecznikowy, a także tłuszcze pochodzące z mleka, jak masło. Produkty bogate w tłuszcz trzeba sobie jednak dawkować, bo są dłużej w żołądku, prowokując ból brzucha, wzdęcia lub męczące gazy.
  • Można (i warto) jeść twarogi, chude jogurty, mleko. Od czasu do czasu można zjeść serek homogenizowany lub do twarogu dodać słodkiej śmietanki. Uwaga! Kefiry, maślanki, ser feta i kwaśna śmietana powinny być stosowane bardzo ostrożnie, bo mogą nasilać dolegliwości.
  • Lepiej unikać cebuli, pora, czosnku i ogórków. Można jeść sałatkę, sparzonego pomidora bez skórki.
  • Owoce trzeba sobie dawkować. Można jeść małe porcje: jabłka, borówki amerykańskiej lub żurawiny. Trzeba unikać pomarańczy, cytryn, owoców suszonych, zwłaszcza gruszek i śliwek.

Jakie przyprawy?

Dozwolone są: majeranek, natka pietruszki, lubczyk, tymianek czy imbir a także koper, bazylia, oregano lub goździki. Trzeba zrezygnować z pieprzu, curry, chilli, ostrej papryczki.

A to ciekawe! Ekstrakt z kminku wpływa na zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego i zwiększenie produkcji śluzu oraz pobudzenie produkcji substancji o działaniu przeciwzapalnym.

Co pić?

  • Najzdrowsza jest woda niegazowana (gazowana rozdyma żołądek i stymuluje wydzielanie kwasu solnego), najlepiej mineralna.
  • Słabe napary herbat, zwłaszcza zielonej, nie powinny prowokować bólu brzucha. Natomiast herbata miętowa nie służy wrzodowcom - zwiększa kwaśność soku żołądkowego, a poza tym rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co dodatkowo może sprzyjać refluksowi żołądkowo-przełykowemu, powodując oprócz nasilenia bólu z powodu wrzodów, uczucie zgagi i kwaśnego odbijania. Z tego samego powodu lepiej unikać pitnej czekolady i mocnego kakao.
  • Soki (z wyjątkiem cytrusowego i pomidorowego) trzeba rozcieńczać wodą.

Trzy podstawowe zasady żywienia w chorobie wrzodowej:

  • Regularne posiłki o .
  • Ograniczenie picia kawy i alkoholu.
  • Rezygnacja z produktów, które nasilają dolegliwości.