Przekąski

Solone paluszki to bardzo popularna przekąska. Najczęściej przegryzamy je podczas imprez. Wydawałoby się, że zawierają niewiele kalorii. Nic bardziej mylnego. Porcja 100 g paluszków zawiera 420 kcal.

Może zamiast paluszków schrupiemy pestki słonecznika albo dyni? Tak, ale w niewielkich ilościach. Są one źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, witamin i mikroelementów, jednak w 100 g pestek znajduje się ponad 500 kcal (ok. 560). Dlatego jedzmy nasiona dyni oraz słonecznika, ale nie przesadzajmy z ich ilością. Wystarczy dodać niewielką garstkę od czasu do czasu do muesli lub sałatki.

Kolejną przekąskową pułapką są orzeszki ziemne. W porcji 100 g znajduje się ponad 600 kcal. Popularne połączenie orzeszków i piwa to prawdziwa bomba kaloryczna.

Idealnymi niskokalorycznymi przekąskami będą warzywa – pokrojone w słupki czy plasterki, kolorowe na pewno będą zachęcać do zjedzenia.

Pieczywo i dodatki

Osoby, którym zależy na zachowaniu nienagannej sylwetki, powinny zrezygnować z białego pieczywa, a przynajmniej je ograniczyć. Dla porównania – kromka białego chleba to ok. 130 kcal, ciemnego pełnoziarnistego – 100 kcal. Jeśli jesteśmy fanami kanapek, ta różnica kaloryczna ma istotne znaczenie. Wystarczy, że jemy na śniadanie i kolację 2 lub 3 kromki. Jeśli zdecydujemy się przyrządzić kanapki z ciemnego pieczywa, „oszczędzimy” ok. 200 kcal.

Masło to nieodłączny składnik wielu potraw. Jeśli jednak odchudzamy się, powinniśmy ograniczać jego spożywanie. W 100 g produktu znajdziemy ok. 700 kcal (sprawdź, co jest lepsze, masło czy margaryna: https://portal.abczdrowie.pl/maslo-czy-margaryna).

Jednym z najpopularniejszych dodatków do kanapek jest ser żółty. Pamiętajmy jednak, że jest to również produkt wysokokaloryczny – jeden plasterek to ok. 50 kcal. Zamiast tego lepiej wybrać chudy twaróg (w porcji 30 g znajduje się ok. 30 kcal).

A na koniec – łyżka majonezu. Dla wielu osób to konieczny składnik pysznych kanapek. W jednej łyżce tego produktu znajdziemy około 160 kcal oraz 18 g tłuszczu. Dlatego osoby odchudzające się powinny oszczędnie stosować majonez w swojej kuchni.

Inne produkty

Na półkach sklepowych znajdziemy mnóstwo rodzajów płatków śniadaniowych – czekoladowe, z suszonymi owocami, miodem, kukurydziane, ryżowe... moglibyśmy jeszcze długo wymieniać. Nie wszystkie jednak są zdrowe i niskokaloryczne. Miseczka mleka 2 proc. z porcją płatków kukurydzianych to ponad 300 kcal. Nie zapominajmy, że płatki zawierają dużo węglowodanów, przez które niebezpiecznie wzrasta poziom cukry we krwi. Jeśli jednak nie wyobrażamy sobie śniadania bez porcji mleka i płatków, to zamiast kukurydzianych czy czekoladowych, lepiej wybrać np. otręby pszenne (ok. 200 kcal) lub płatki owsiane (ok. 300 kcal), które są źródłem błonnika, magnezu, białka i fosforu. Mleko 2 lub 3,2 proc. można zastąpić odtłuszczonym.

Pozostańmy w temacie śniadania. Wiele osób zaczyna dzień od filiżanki kawy. Aromatyczna mała czarna działa pobudzająco. Dzięki niej czujemy, że znów wraca do nas energia. Osoby odchudzające się nie muszą odmawiać sobie tego napoju (więcej informacji o kawie można znaleźć na stronie: https://portal.abczdrowie.pl/wszystko-o-kawie). 100 ml kawy to tylko 2 kcal. Jeśli jednak dosypiemy do kubka 2 łyżeczki cukru, wartość kaloryczna wzrasta do 40 kcal. Jeśli dodajemy do niej śmietankę, staje się ona jeszcze bardziej kaloryczna. Aby „odchudzić” małą czarną, zamiast cukru można użyć słodzik, a zamiast śmietanki – odtłuszczone mleko.

ABCZdrowie.pl