Myślisz, że wiesz wszystko o kawie? Zdziwisz się! Zaskakujące fakty
1 Dawno temu, owoce kawy były rozdrabniane i mieszane z tłuszczem. Tym sposobem przygotowywano energetyczną przekąskę. Co interesujące, owoce kawy były również stosowane do produkcji wina
Shutterstock
2 Po raz pierwszy kawa została zakazana w mieście Mekka w 1511roku, ponieważ uznano ją za stymulanta radykalnego myślenia. Również w XVI wieku, duchowni próbowali zakazać picia kawy, uznając ją za satanistyczny napój. Ale papież Klement VIII uważał, że kawa jest pyszna i nie pozwolił na jej prohibicję. Interesujący fakt: Papież nawet ochrzcił kawę, aby ją zalegalizować w 1600 roku. Przywódca Imperium Osmańskiego odegrał znaczącą rolę w historii prohibicji kawy. W momencie koronacji, ogłosił kary dla tych, którzy pili kawę, jak biczowanie i wrzucanie do wody. W 1746 roku, szwedzki gubernator nie tylko zakazał spożywania kawy, ale także zakazał posiadania naczyń do jej przygotowywania i picia. W 1777 roku pruski władca Fryderyk Wielki stwierdził, że kawa ma zły wpływ na konsumpcję picia piwa i stworzył stosowny dekret zakazujący jej spożycia
Shutterstock
3 Aby otrzymać śmiertelną dawkę kofeiny, trzeba wypić około 100 kubków kawy
Shutterstock
4 Kawa, którą znamy, to w istocie nasiono owoca kawowca. Chociaż jest nasieniem, przeważnie zwana jest ziarnem, z powodu podobieństwa do prawdziwych ziaren
Shutterstock
5 Badania wykazały, że osoby, u których stwierdzono podwyższony poziom kofeiny we krwi, mają większe szanse na uniknięcie zachorowania na chorobę Alzheimera. Inne badania naukowe wykazały, że picie kawy zwiększa szanse na uniknięcie cukrzycy drugiego stopnia oraz choroby Parkinsona. Wykazano także, że kawa może przeciwdziałać powstaniu raka skóry (zwłaszcza u kobiet)
Shutterstock
6 Kawa, do której dodano śmietanki, stygnie o 20% wolniej niż czarna kawa
Shutterstock
7 Ludzkie ciało absorbuje kofeinę wolniej, jeśli do kawowego naparu doda się tłustego mleka
Shutterstock
8 Kubek ten miał pojemność ponad 14.000 litrów. Największy kubek do zimnej kawy (5.600 litrów) został wyprodukowany w Las Vegas w 2010 roku“, - mówi ekspert z firmy „Przyjaciele Kawy“ - Wojtek Szelągowski
Shutterstock
9 Prawda, nie był to prezydent USA, ale pewien chemik, który tak samo się nazywał. Przez długi czas eksperymentował on z suszoną kawą, aby w końcu wynaleźć "Red E Coffee" - pierwszą markę kawy rozpuszczalnej
Shutterstock
10 Dzięki ciemnemu paleniu aromat kawy staje się o wiele mocniejszy, ale temperatura niszczy część kofeiny. Dlatego im dłuższe palenie, tym w ziarnach mniejsza zawartość kofeiny
Shutterstock
11 Grupa naukowców przeprowadziła badania, w których stwierdzono, że już sam aromat kawy o poranku aktywuje mózg i zmniejsza stres. Po wypiciu filiżanki kawy, kofeina przedostaje się do krwi bardzo szybko, w czasie do ok. 10 minut
Shutterstock
12 W 200 gramach kawy bezkofeinowej można znaleźć do 12 milligramów kofeiny. Dla porównania, w tej samej ilości zwykłej kawy, ilość kofeiny wynosi około 200 milligramów
Shutterstock
13 „Oryginalna nazwa kawy to „qahwah“. Pochodzi ona z antycznego Jemenu i znaczy „wino“. W Turcji nazwano ją „kahveh“, co obowiązywało, dopóki Niemcy nie nazwali jej „koffie“. Potem w Anglii zrobiono z tego „coffee“, - - mówi ekspert z firmy „Przyjaciele Kawy“ - Wojtek Szelągowski
Shutterstock