Dlaczego warto jeść owoce?

Owoce powinniśmy spożywać nie tylko ze względu na ich smak (więcej informacji o diecie owocowej można znaleźć na stronie: https://portal.abczdrowie.pl/dieta-owocowa). Są one źródłem wielu witamin i minerałów. O wypowiedź dotyczącą zalet spożywania owoców poprosiliśmy eksperta – dietetyk Sylwię Ogrodowczyk:

Reklama

- Dieta każdego z nas powinna być bogata w owoce. Wprawdzie zawierają cukier, jednak spożywane w rozsądnych ilościach nie zaszkodzą figurze. Owoce bardzo dobrze nawadniają organizm, ponieważ w większości składają się z wody (np. arbuz), dobrze gaszą pragnienie (np. granat). Zawierają bardzo dużo cennych dla naszego organizmu związków odżywczych, witamin, przeciwutleniaczy, błonnik. Dostarczają niewiele kalorii do naszego organizmu np. szklanka truskawek około 150 g to jedyne 42 kcal.

Jakie owoce wybrać, by nie przybrać na wadze?

Tak, jak już to zostało wspomniane, niektóre owoce są bardzo tuczące. Wśród tych najbardziej kalorycznych znajdują się: awokado, banan, winogrona. Bardzo kaloryczne są również suszone owoce, np. morele bądź daktyle.

Jakie owoce wobec tego można spożywać bez wyrzutów sumienia? Sylwia Ogrodowczyk twierdzi, że warto zwracać uwagę nie tylko na liczbę kalorii, ale również indeks glikemiczny (dowiedz się więcej o indeksie glikemicznym: https://portal.abczdrowie.pl/indeks-glikemiczny). Im jest niższy, tym lepiej dla nas, ponieważ świadczy to o tym, że znacznie mniej kalorii odłoży się w postaci zbędnego „tłuszczyku”.

Nasz ekspert wymienia również owoce, które mogą bezpiecznie spożywać osoby, które dbają o linię:
„Do owoców o niskim IG, a co za tym idzie niską kalorycznością, zalicza się:
IG / kcal dla 100 g
– czarne porzeczki 15 / 35
– czereśnie 20 / 61
– czerwone porzeczki 25 / 31
– agrest 25 / 41
– wiśnie 25 / 47
– maliny 25 / 29
– jeżyny 25 / 43
– truskawki 25 / 28
– czarne jagody 25 / 45
– grejpfruty 30 / 36
– morele 30 / 47
– gruszki 30 / 54
– pomarańcze 35 / 44
– brzoskwinie 35 / 46
– śliwki 35 / 45
jabłka 35 / 45”.

















Reklama

Jakie owoce wspomagają odchudzanie?

Niektóre owoce, oprócz tego, że są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny, dzięki swoim właściwościom dodatkowo wspomagają odchudzanie. O jakich owocach mowa?

Osoby dbające o linię powinny przede wszystkim częściej spożywać grejpfruty. Usprawniają one procesy trawienia, przyśpieszają spalanie tłuszczów. Ponadto mają właściwości detoksykujące – usuwają z organizmu nadmiar zanieczyszczeń.

Na przemianę materii bardzo dobrze wpływa również ananas. Owoc ten zawiera bromelinę, która jest doskonałą bronią w walce z cellulitem. Pamiętajmy jednak, by wybierać świeże owoce. Te, które są dostępne w puszkach pływają w słodkim i kalorycznym syropie, a to z pewnością nie wpłynie dobrze na nasze zdrowie i naszą figurę.

Warto również zwrócić uwagę na opuncję figową. Dzięki spożywaniu tego owocu, możemy zatrzymać wchłanianie się tłuszczów. Zawarte w niej składniki chronią również przed napadami głodu.

Na koniec – papaja. Ten dobrze znany nam owoc (chociaż egzotyczny, to obecnie dosyć łatwo dostępny) usprawnia procesy trawienia. Przyczynia się do szybszego spalania tłuszczów i białek. Papaja pomaga również usunąć toksyny z organizmu.

Jeśli chcemy schudnąć, to wcale nie musimy usuwać z naszej diety owoców. Wystarczy mądrze je dobierać i oczywiście nie przesadzać z ich spożywaniem.