Zwalcza stres, poprawia trawienie: AGREST. 10 powodów, dla których warto go jeść
1 Duża dawka witaminy C usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego. Przy okazji również poprawia wydolność fizyczną i zapobiega bólom mięśni.
Shutterstock
2 Witamina A oraz luteina korzystnie wpływają na wzrok. Dlatego spożywanie agrestu zaleca się osobom narzekającym na kłopoty z oczami. Mówi się, że agrest zapobiega kurzej ślepocie. Odmiana czerwona obfituje w karotenoidy, które chronią przed zwyrodnieniem plamki żółtej.
Shutterstock
3 Osobom, które mają problemy gastryczne i narzekają na zbyt rzadkie wypróżnianie się, zaleca się spożywanie agrestu. Owoce usprawniają trawienie dzięki dużej zawartości pektyn. Dodatkowo pektyny obniżają poziom złego cholesterolu.
Shutterstock
4 Nie dość, że poprawia trawienie i działa moczopędnie, to dodatkowo dostarcza niewiele kalorii - 44 kcal w 100 g. Obfituje za to w błonnik.
Shutterstock
5 Duża ilość magnezu i witamin z grupy B usprawniają działanie układu nerwowego. Dlatego w sytuacji stresującej warto podjadać agrest. Owoce poprawiają koncentrację.
Shutterstock
6 Ma niski indeks glikemiczny, dlatego mogą go jeść osoby chore na cukrzycę.
Shutterstock
7 Obniża poziom cholesterolu, uszczelnia naczynia krwionośne (dzięki dużej zawartości rutyny), zmniejsza ciśnienie tętnicze (to zasługa potasu). Agrest zapobiega rozwojowi miażdżycy.
Shutterstock
8 Duża zawartość żelaza, witaminy C (ułatwia wchłanianie żelaza) i kwasu foliowego pomagają zwalczyć niedokrwistość. Owoce agrestu polecane są zwłaszcza kobietom w ciąży.
Shutterstock
9 Dzięki działaniu moczopędnemu, usuwa z organizmu toksyny oraz nadmiar kwasu moczowego. Dlatego zapobiega bólom stawów przy dnie moczanowej. Agrest ma także działanie przeciwzapalne. Znajdujący się w nim wapń i magnez wspomagają mineralizację kości i zębów.
Shutterstock
10 Jako składnik kosmetyków świetnie sprawdzi się w odmładzaniu skóry. Zawiera bowiem mnóstwo antyoksydantów zwalczających wolne rodniki.
Shutterstock
Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A. Kup licencję