Osoby, które spożywają codziennie przynajmniej 125 g jogurtu tłustego, są o 19 proc. mniej zagrożone otyłością niż osoby, które jedzą mniej niż dwa takie jogurty w tygodniu. Tak wynika z obserwacji ponad 8,5 tysiąca zdrowych mężczyzn i kobiet.
Badanie pokazało również, że jogurt tłusty jako element diety śródziemnomorskiej, korzystnie wpływa na zdrowie i kondycję organizmu. Najlepiej łączyć go z owocami i jeść jako deser.
Jogurty 0 proc. tłuszczu często zawierają więcej cukru niż jogurty tłuste. Przez to mogą być bardziej kaloryczne, mniej sycić i pobudzać apetyt na tuczące przekąski.
Wyniki badań naukowców z University of Navarra w Hiszpanii zostały zaprezentowane podczas European Congress on Obesity w Sofii w Bułgarii.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>