Mocne strony jogurtu. Znałeś je?
1 Dzięki zawartości węglowodanów, dostarcza energii potrzebnej do wykonywania ćwiczeń. Natomiast znajdujący się w nim potas i sód pomagają uzupełnić elektrolity, które utraciłeś wraz z potem podczas treningu. Poza tym zawiera łatwo przyswajalne białko, które regeneruje mięśnie
Shutterstock
2 Jogurt naturalny, bez dodatku cukru wzmacnia zęby i zapobiega chorobom przyzębia. To zasługa zawartości bakterii kwasu mlekowego
Shutterstock
3 Pobudza układ odpornościowy do wzmożonej pracy. Badania naukowe pokazują, że codzienne spożywanie zaledwie 120 g jogurtu chroni przed przeziębieniem
Shutterstock
4 Badania naukowe z udziałem, ponad dwóch tysięcy uczestników i trwające 15 lat, wykazały że osoby, które regularnie jadły jogurt, były mniej zagrożone wysokim ciśnieniem krwi
Shutterstock
5 To zasługa dużej zawartości wapnia, które buduje kości. Warto kupować jogurty wzbogacone w witaminę D, która korzystnie wpływa na układ kostny oraz wzmacnia odporność
Shutterstock
6 Dzięki zawartości węglowodanów i witamin z grupy B poprawia nastrój i dodaje energii
Shutterstock
7 Jogurt obfituje w aminokwasy, które pomagają rzeźbić sylwetkę – budują mięśnie i biorą udział w spalaniu tkanki tłuszczowej
Shutterstock
8 Przede wszystkim dlatego, że jest niskokaloryczną alternatywą dla tyczącej przekąski. Może też być serwowany na posiłek główny, zwłaszcza jeśli dorzucimy do niego np. płatki owsiane. Poza tym zawiera wapń, który powoduje mniejsze wydzielanie kortyzolu – hormonu stresu, przez który łatwiej tyjemy
Shutterstock
9 To ważne zwłaszcza po antybiotykoterapii, kiedy tracimy z organizmu tzw. dobre bakterie
Shutterstock