Witaminowe suplementy diety jednak działają - choć może nie do końca tak, jak reklamują je ich producenci. Okazuje się, że dwie witaminy - C oraz E - mają wyjątkowo zbawienny wpływ na układ krwionośny.
Analizy naukowców z Uniwersytetu Chile wykazały tę interesującą właściwość. Uczeni zaprosili do badań 120 mężczyzn z nadciśnieniem. Poddali ich trwającej osiem tygodni kuracji witaminowej, podając im witaminy C i E. Jak napisali na łamach magazynu "Clinical and Experimentaln Hypertension", zauważyli u pacjentów wyraźny spadek ciśnienia krwi i unormowanie się jego poziomu.
Nie trzeba jednak brać udziału w badaniach chilijskich naukowców, by samemu spróbować powtórzyć ten efekt. Wystarczy włączyć do diety produkty bogate w witaminę C (jak cytrusy, pomidory, kapusta - zwłaszcza kiszoną, ziemniaki lub żurawina) oraz zawierające witaminę E (ziarna zbóż, zielone liściaste warzywa, a zwłaszcza zielony groszek, kukurydza, oleje roślinne, oliwki, mleko, sery, jaja i masło).