Nadpobudliwość i zmiany w pracy chemicznej mózgu - takie efekty pozostawania na słodkiej diecie zaobserwowali australijscy uczeni z uniwersytetu Macquarie w Sydney. Według ich badań, zaprezentowanych na konferencji naukowej Towarzystwa Neurologii w USA i cytowanych przez brytyjski dziennik "Daily Mail", gazowane napoje i pełne cukru przekąski mogą wpłynąć na psychikę spożywających je osób.
Jak doszli do takich wniosków? Niemożliwe było przeprowadzenie obserwacji zachowania dużej grupy ludzi karmionych cukrem, naukowcy do badań wykorzystali więc szczury. Jedno stadko poili wodą słodzoną sacharozą, drugiej podawali zwykłą czystą wodę.
Po miesiącu podsumowali swoje obserwacje. Okazało się, że gryzonie na słodkiej diecie są bardziej pobudzone od swoich krewniaków pojonych wodą bez ulepszaczy. Poza tym - co wykazały laboratoryjne analizy - pod wpływem cukrowej diety w mózgach szczurów zaszły zmiany. Dokładnie w pracy ich mózgów. Pobrane do badań tkanki z tylko jednej części organu wykazały zmiany na poziomie chemicznym w prawie 300 rodzajach białek.
Jak przekonują australijscy naukowcy, to pierwsze badanie, które pokazuje szkodliwy wpływ niezdrowej diety nie tyle na ryzyko rozwoju chorób krążenia czy cukrzycy, co po prostu na psychikę i funkcję komórek mózgowych. Dlatego mają radę dla wszystkich, którzy chcieliby zadbać także o swoje zdrowie mentalne:
Jeśli jesteś spragniony, pij wodę. Jeśli masz ochotę na przekąskę, sięgnij po owoc lub chrupkie pieczywo. A przynajmniej spróbuj ograniczyć słodkie produkty w diecie. Dla zdrowia własnego mózgu.
Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>