Potrzebujesz więcej białka? Jedz awokado i...
1 Za doskonałe źródło białka uważa się nabiał, ale jest też sporo produktów, których nie podejrzewalibyśmy o dostarczanie dużej ilości protein. Należy do nich awokado, suszone morele, pestki słonecznika itd. Te najrzadziej wymieniane zaprezentujemy za brytyjskim dziennikiem "Daily Mail"
Shutterstock
2 Do najbardziej oczywistych źródeł białka należą jaja, mięso, nabiał, ryby, produkty zbożowe, fasola, orzechy i soczewica. Do tych zdecydowanie rzadziej wymienianych: buraki, szpinak, jarmuż i ulubiona przekąska Victorii Beckham - edamame, czyli świeża zielona soja
Shutterstock
3 Warto wiedzieć, że dzieci w okresie wzrostu, osoby aktywne, które budują mięśnie oraz kobiety, które karmią piersią, potrzebuję nawet o około 20 proc. więcej białka niż zakłada dziennie zapotrzebowanie na ten składnik
Shutterstock
4 Dziecko w wieku 1-3 lata potrzebuje dziennie 15 g białka, malec od 4 do 6 lat - 20 g, zaś od 7 do 10 - 28 g, a od 11 do 14 lat - 42 g. Osoby od 15 do 50 lat powinny codziennie spożywać 55 g białka, a w wieku powyżej 50 lat - 53 g
Shutterstock
5 Wystarczy dać dziecku bajgla (zwykle zawiera 10 g białka) z hummusem i zapewnimy mu dzienne zapotrzebowanie na białko, czyli 20 g. Mąka w bułce zawiera gluten - cenne białko, dzięki któremu pieczywo ma delikatną konsystencję
Shutterstock
6 100 g piersi kurczaka zawiera 22 g białka, zaś 100 g pestek słonecznika - 23,4 g
Shutterstock
7 100 g migdałów zawiera 21,1 g białka, zaś 100 g edamame (świeżej zielonej soi) - 14 g, a odtłuszczony twaróg w 100 g ma 13 g białka, 100 g owsa - 11 g białka
Shutterstock
8 100 g awokado zawiera 10 g białka; 100 g brokułów - 4,4 g białka; 100 g brukselki - 3,5 g białka; 100 g szpinaku - 2,8 g białka; 100 g buraków - 1,7 g białka
Shutterstock
9 2 łyżeczki masła orzechowego zawierają 8 g białka, szklanka mleka sojowego - 8 g białka, a 100 g suszonych moreli - 2,6 g białka
Shutterstock