Nie od dziś wiemy, że spożywanie żywności przetworzonej sprzyja rozwojowi nowotworów. Naukowcy z University of California w San Francisco dowiedli, że jeśli zrezygnujemy z tego typu żywności i zastąpimy w diecie tłuszcz zwierzęcy na roślinny, jak również będziemy spożywali jak najwięcej orzechów, uda się nam zahamować rozprzestrzenianie raka.

Tak wynika z obserwacji 4577 pacjentów, także z rakiem prostaty. Okazuje się, że zaledwie jedna porcja (łyżka) oleju do sałatek zmniejsza o 29 proc. ryzyko zachorowania na raka oraz o 26 proc. przedwczesnej śmierci. Natomiast 30 g orzechów dziennie zmniejsza zagrożenie zachorowaniem na raka prostaty o 18 proc. i obniża ryzyko śmierci o 11 proc.

Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z zostały opublikowane w "JAMA Internal Medicine".

Zdrowie dziennik.pl na Facebooku: polub i bądź na bieżąco >>>